Nederlandse première film over ME

29-01-2016 19:06

De jonge Amerikaanse filmmaker Ryan Prior werd in 2006 getroffen door een ernstige mysterieuze ziekte.  Zijn leven stortte in. Tegen alle verwachtingen in verbeterde zijn gezondheid en maakte hij een filmdocumentaire over de slopende en tegelijk miskende ziekte ME. Binnenkort wordt zijn werk voor het eerst in Nederland vertoond.

 ‘Forgotten Plague’ neemt de kijker mee in het leven van zeer zieke patiënten. Miljoenen mensen wereldwijd vallen buiten het sociale leven door ME (MEstaat voor myalgische encefalomyelitis ziekte). Velen van hen zijn al jaren bedlegerig. Patiënten en deskundigen gaan in op kenmerken en gevolgen van ME. Daarnaast heeft Prior in zijn film verhelderende en veelbelovende interviews opgenomen van vooraanstaande onderzoekers.

Geen medisch probleem
ME wordt -onterecht- ook aangeduid als Chronisch Vermoeidheids Syndroom (CVS). In Nederland denken overheid en medici dat CVS met een psychologische aanpak te behandelen en in sommige gevallen zelfs te genezen is. Die opvatting is gebaseerd op het Engelse PACE-onderzoek uit 2011. Het onderzoek bevat echter zoveel wetenschappelijke missers dat de richtlijnen en de aanbevolen behandelmethoden, ook in Nederland, ernstig betwijfeld moeten worden.

Nieuw perspectief
In de VS heeft het Institute of Medicine in 2015 bepaald dat ME een ernstige fysieke ziekte is. In Noorwegen is een groot onderzoek gaande naar de behandeling van patiënten met ME met rituximab, een geneesmiddel tegen kanker. De eerste resultaten zijn zeer bemoedigend. In maart 2015 heeft de Tweede Kamer opdracht gegeven aan de Gezondheidsraad advies uit te brengen over ME. Dat zou dit jaar zijn beslag moeten krijgen. De  film sluit naadloos aan bij deze recente ontwikkelingen.

Amerikaans expert
David Tuller is wetenschapsjournalist voor The New-York Times en is werkzaam als universitair docent aan de universiteit van California, Berkeley. Hij heeft zich verdiept in Brits wetenschappelijk onderzoek naar de behandeling van vermoeidheidsklachten en komt tot ernstige conclusies. Tuller zal na afloop van de première een lezing geven en vragen uit de zaal beantwoorden

Locatie Nederlandse première: Lab111, Arie Biemondstraat 111, 1054 PD Amsterdam.
Datum: zondag 28 februari 2016 om 14.30

Bron: Lab111

Terug

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante