Niet meer naar een verzorgingshuis? Dan wel ‘verzorgd thuis’

08-01-2014 17:56

Met ingang van 1 januari 2014 kunnen mensen met zorgzwaartepakket 3 – dat zijn bijvoorbeeld mensen die beginnende dementie hebben of slecht ter been zijn - niet meer verhuizen naar een verzorgingshuis.
Mensen die zorg nodig hebben, blijven dus voortaan langer thuis wonen en ontvangen zorg aan huis. Vandaag meldt het AD dat het gaat om ruim 15.000 mensen.

 

Ondersteuning thuis goed regelen
"Er is iets voor te zeggen om mensen te helpen langer thuis te blijven wonen. Toch is het de vraag of mensen die nu thuis moeten blijven wonen ook altijd in de geschikte omstandigheden verkeren," zegt Wilna Wind, directeur van patiëntenfederatie NPCF. "We weten dat mensen vaak het liefste in hun eigen huis willen blijven, in hun vertrouwde buurtje en hun eigen omgeving. Maar hoe pakt dat uit voor een oude dame die te horen krijgt dat ze met hulp prima thuis kan blijven wonen, mits ze van haar portiekflat op de derde verdieping naar de begane grond verhuist? Want ze moet dan ook wel een geschikte woonruimte hebben. Het is de grote vraag of dat altijd goed gaat. Mensen die nu niet meer naar een verzorgingshuis kunnen, moeten toegang hebben tot de juiste faciliteiten, de noodzakelijke hulp en ondersteuning."

 

Tijdige signalering noodzaak
Patiëntenfederatie NPCF ziet de voordelen van investeren in het langer thuis blijven wonen van mensen. Toch bestaan er zorgen, nu de veranderingen zo snel gaan. Patiëntenfederatie NPCF vraagt zich af of de afbraak voor sommige mensen niet sneller gaat dan de opbouw. "Het is vooral zaak dat we dit heel goed in de gaten houden. Wij willen heel graag in de gaten houden hoe die veranderingen uitpakken voor de mensen die het treft. Daarover willen we ook afspraken maken met de Staatssecretaris. We moeten echt voorkomen dat mensen tussen wal en schip vallen. En daarom moeten we het op tijd signaleren als mevrouw op drie hoog niet meer naar buiten kan,. Het is zaak dat er direct wordt ingegrepen als mensen thuis niet voldoende ondersteund en gefaciliteerd blijken te worden. We zullen niet alles van tevoren kunnen regelen. We weten ook dat niet alles goed zal gaan. Daarom is het heel belangrijk dat we op tijd problemen signaleren, en niet pas over oplossingen gaan nadenken als het helemaal fout gaat."

 

Kaart vragen en problemen aan bij de Zorglijn
De patiëntenfederatie stelt de NPCF-Zorglijn ter beschikking voor mensen die melding willen doen als zij in de problemen komen, of vragen hebben.

 

> Kijk hier voor meldingen of vragen bij de NPCF-Zorglijn.

 

Bron: NPCF

 

 

Terug

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante