Nieuw online platform voor en door mantelzorgers van mensen met dementie

26-04-2016 20:57

Diagnose dementie, en nu?

De zorg voor een naaste met dementie is zwaar en kent een toenemende zorgvraag van de omgeving. Alzheimer Nederland en partners lanceerde op 19 april het nieuwe online platform: dementie.nl. Een platform waar mantelzorgers van mensen met dementie concrete tips, antwoorden en ervaringen kunnen vinden en delen. Vraagbaak voor praktische en inhoudelijke zorgvragen rond de informele (thuis)zorg voor een naaste met dementie. Het doel is een baken te zijn in de ondersteuning bij de ziekte dementie in de achtereenvolgende fasen van de ziekte. Vanaf diagnose tot en met de fase van nazorg zijn er vele vragen. Veel vragen waar op dementie.nl antwoorden te vinden zijn en kennis gedeeld wordt.

Vragen en antwoorden

Hoe ga ik om met het onrustige en agressieve gedrag van mijn geliefde? Hoe zorg ik dat mijn moeder genoeg blijft eten? Wat kan ik doen om af en toe even ruimte voor mijzelf te creëren? Wat moet ik regelen voor later? Hoe organiseer ik de zorg? Dit soort vragen staan centraal op dementie.nl, een interactief platform dat nadrukkelijk voor én door mantelzorgers van mensen met dementie wordt vormgegeven,kennis gedeeld kan worden en lotgenoten en experts gevonden worden. Want: samen weten we meer.

Groeiende groep mantelzorgers

In Nederland zorgen meer dan 750.000 mensen voor een naaste met dementie. Veel van die mantelzorgers voelen zich overbelast of zelfs zwaar overbelast. Meer nog ervaren zij een versnippering in het informatieaanbod vanaf het moment van de diagnose en in het verdere verloop van de ziekte. Gea Broekema-Procházka, directeur van Alzheimer Nederland: ‘Er is een groeiende groep mantelzorgers in Nederland, tel daarbij het veranderende zorgstelsel op, dat maakt het platform dementie.nl één van de hoofdprogramma’s binnen onze organisatie. Wij moeten er samen alles aan doen om de mantelzorgers overeind houden.”

Klik hier voor korte quotes van Staatssecretaris Martin, mantelzorgers Gijs Wanders en Marijke van Oploo-Visser en Gea Broekema-Procházka van Alzheimer Nederland.

Het platform komt mede tot stand dankzij een samenwerking tussen Alzheimer Nederland en haar partners pensioen-uitvoeringsorganisatie PGGM en zorgverzekeraar CZ.

Zorg volhouden en organiseren

Het platform dementie.nl blijft zich continue ontwikkelen op basis van de wensen en behoeften van mantelzorgers. Met een basis van ruim 200 informatiepagina’s, tips en ervaringsverhalen kan elke mantelzorger bekijken wat voor hen op dit moment nodig is in de zorg voor hun naaste met dementie.

Ook kan de bezoeker van het platform in contact komen met experts en gerichte vragen te stellen aan een zorgexpert, casemanager dementie, huisarts en de experts bij Alzheimer Nederland. Binnenkort volgen
een pensioenexpert en een notariële expert.

Verder is er ruimte voor het delen van initiatieven rond de zorg voor een naaste met dementie, onder de titel ‘Prachtig!’

Binnenkort biedt het platform de mogelijkheid om te bekijken of de zorg nog vol te houden is met ‘de Mantelzorgtest’. Na het doen van deze laagdrempelige test krijgt de deelnemer een advies en direct gerichte informatie om de mantelzorgbelasting te verlichten.

Partners

Dementie.nl komt tot stand in samenwerking met mantelzorgers en haar partners pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM, zorgverzekeraar CZ, de KNB, Koninklijke notariële beroepsorganisatie en kennispartner Trimbos.

Bron: Alzheimer Nederland

 

 

Terug

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante