NPCF: Brief aan staatssecretaris na meldingen gedwongen verhuizingen van ouderen

10-04-2014 12:54

Staatssecretaris Van Rijn moet snel actie ondernemen voor kwetsbare bewoners van tehuizen die te maken hebben met gedwongen verhuizingen. Dat is nodig om te voorkomen dat de ongewenste gevolgen van een verhuizing onnodig groot zijn. Zo kan voorkomen worden dat ouderen na een gedwongen verhuizing hun vertrouwde woonomgeving helemaal kwijtraken.

 

Dat schrijft patiëntenfederatie NPCF in een brief aan de bewindsman. De brief is mede ondertekend door het Nationaal Ouderenfonds en de CSO, die met de patiëntenfederatie het Meldpunt Gedwongen Verhuizingen hebben geopend. Directeur Wilna Wind van de patiëntenfederatie NPCF zegt dat ouderen die het betreft "zonder goede samenwerking tussen aanbieders van zorg en verzekeraars een dramatische tijd tegemoet gaan".

 

Bij het Meldpunt zijn binnen een week meer dan zeshonderd ervaringen en reacties binnengekomen van en over ouderen die nu in een verzorgingshuis wonen en die wellicht moeten verhuizen vanwege sluiting van het huis.

 

In de brief aan Van Rijn roepen de drie organisaties hem op snel in overleg te gaan met de patiënten- en ouderenorganisaties, de zorgverzekeraars en de organisatie van verpleeg en verzorgingshuizen. Zo moet duidelijk worden welke huizen gesloten worden en welke niet en wat daarvan de gevolgen zijn voor de bewoners.

 

Van Rijn moet tevens toezien dat er goede informatie is voor de bewoners van verzorgingshuizen. Ook moeten er afspraken komen die leiden tot een respectvolle en waardige bejegening van mensen . Directeur Wilna Wind van de patiëntenfederatie: "Blijkbaar is het nodig dat we afspraken maken over het omgaan met redelijke wensen zoals het bij elkaar blijven wonen, of wensen op gebied van religie of andere belangrijke zaken."

 

> Lees hier de brief aan de staatssecretaris

> Zie ook Honderden meldingen bij meldpunt gedwongen verhuizingen

 

Bron: NPCF

 

Terug

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante