NPCF: 'Discussie over wel of niet behandelen moet vooral gaan over kwaliteit van leven.'

07-09-2012 11:09

De NPCF vindt het goed dat de discussie over wel of niet (door-)behandelen van ouderen door zowel de politiek als door partijen in de zorg ter sprake wordt gebracht. Vandaag pleit Steven van Eijk, voorzitter van huisartsenkoepel LHV, er in het AD voor dat ouderen niet altijd meer een chemokuur moeten krijgen als die hun leven slechts enkele maanden verlengt. De NPCF benadrukt wel dat het in deze discussie eerst en vooral moet gaan over de kwaliteit van leven, en niet over leeftijd en kosten. Het gaat uiteindelijk om het individuele gesprek tussen de arts en de patiënt.

"De essentie is: wat voegt een behandeling toe aan de kwaliteit van leven," zegt NPCF-directeur Wilna Wind. "Een nieuwe heup kan voor een vitaal iemand van 85 van grotere betekenis zijn voor zijn kwaliteit van leven dan voor iemand van 78 die een hele kwetsbare gezondheid heeft. En we moeten ons goed realiseren dat behandelingen niet altijd iets toevoegen maar ook afbreuk kunnen doen. Een chemokuur die niet meer helpt kan iemand juist nog zieker maken. We horen te vaak achteraf van nabestaanden dat ze met de goede informatie waarschijnlijk niet hadden gekozen voor die laatste behandeling."

In de politieke debatten komt het onderwerp ook regelmatig ter sprake wanneer doorbehandelen nog zinvol is, en wanneer de kosten van een behandeling onevenredig hoog worden. "In de politieke discussies zie je verschillen van opzicht over dit onderwerp," zegt Wilna Wind. "De meeste partijen vinden dat het maatschappelijke debat hierover gevoerd moet worden, en daar zijn wij ook groot voorstander van. Maar we moeten ons goed realiseren dat het uiteindelijk gaat om dat individuele gesprek tussen de arts en de patiënt en zijn familie en vrienden."

De NPCF presenteert vandaag de zevende editie van het online magazine 'Zorgzine'. Het thema is dit keer 'praten met je dokter'.

Wilna Wind: "De rol van de patiënt in de spreekkamer van de arts verandert stukje bij beetje. Als patiënt hoeft je echt niet meer alleen maar af te wachten wat de dokter beslist. Vragen stellen, de dokter informeren over je situatie, nadenken over verschillende mogelijkheden en samen beslissen over de behandeling.

Dat is hoe het gelukkig steeds vaker gaat in de spreekkamer. De rol voor de patient wordt daarbij steeds groter. En dat moet ook. Het gaat om je eigen gezondheid. De tijd van 'als de dokter het zegt zal het wel goed zijn' verandert in: samen beslissingen nemen. Daar word je als patiënt in alle opzichten beter van."

Bron: NPCF

Terug

Gratis nieuwsbr ief
Blijf op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen met onze nieuwsbrief

E-mail
 

PartnersHandicare Trapliften                  

Ook een vermelding op de site?
Bekijk de diverse publicatiemogelijkheden

Vind zorg, hulp en informatie


 

De  Wat gevolgen van het Regeerakkoord voor de zorg?

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact 
Sitemap | Disclaimer

PR mogelijkheden
Promotiepakket
(Pers)berichten en events
Adverteren site en nieuwbrief

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorgvakantie

Samenwerkingspartners
JoHo | Het Coachhuis | Ik zoek loopbaanbegeleiding

Gratis Nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen in de wereld van zorg & hulp? Meld je aan

Volg Atlas van Zorg & Hulp
Twitter
Linked In
Facebook
Nieuwsbrief
RSS feed

 

© 2012 - 2016 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante