NPCF: Patiënt moet duidelijkheid krijgen over gecontracteerde zorg; keuzevrijheid belangrijk

19-03-2013 14:50

Patiëntenfederatie NPCF wil dat een verzekerde -tegen beperkte bijbetaling - moet kunnen kiezen voor een zorgaanbieder die niet door zijn of haar zorgverzekeraar gecontracteerd is. Dat moet zeker het geval zijn zo lang het voor verzekerden onduidelijk is op basis waarvan een zorgverzekeraar zorg inkoopt.

Vorige week oordeelde een rechter van het arondissement Zeeland-West-Brabant dat zorgverzekeraar CZ 75% moet vergoeden van de rekening voor hulp in een Veldhovense verslavingskliniek. De zorgverzekeraar heeft geen contract met de kliniek en wilde maar 50% vergoeden.

Tot nu toe krijgen verzekerden met een naturapolis zo’n 80 procent vergoed als ze naar een zorgaanbieder gaan die geen contract heeft met de zorgverzekeraar. Minister Schippers van VWS wil de wet zodanig aanpassen dat verzekeraars ervoor kunnen kiezen om minder – of zelfs niets - te vergoeden als er geen contract is. In het regeerakkoord is het voorstel opgenomen om de restitutiepolis in 2014 helemaal af te schaffen.  Bij deze polis kiest de verzekerde zelf zorgaanbieders en declareert hij na afloop de rekening bij de verzekeraar. 

Zorgverzekeraars moeten volgens de NPCF jaarlijks voor 15 november duidelijkmaken welke zorg ze gecontracteerd hebben en welke niet. Is die informatie per 15 november niet beschikbaar dan moet de verzekerde het recht houden op vergoeding door de zorgverzekeraar. Ook moet volgens de patiëntenfederatie een verzekerde bij het kiezen van zorgpolis informatie ter beschikking hebben over welke zorgverleners zijn gecontracteerd door de zorgverzekeraar.

In de brief aan de Vaste Kamercommissie van VWS heeft patiëntenfederatie NPCF eerder om aandacht voor de problemen die verzekerden ondervinden ten aanzien van de vergoeding van zorg die niet gecontracteerd is. Zo lopen verzekerden er tegenaan dat zorgverzekeraars tussentijds wel contracten met dokters en ziekenhuizen mogen wijzigingen, maar dat verzekerden niet mogen overstappen. Ook melden mensen dat er niet altijd voldoende informatie is over vergoedingen van zorg die wordt geleverd door een niet-gecontracteerde dokter.

In de brief zegt de patiëntenfederatie dat het onwenselijk is dat het voortbestaan van de restitutiepolis onzeker is. Zo lang er voor patiënten onvoldoende informatie is over kwaliteit van zorg, moet de keuze voor een restitutiepolis in de basisverzekering mogelijk blijven.

 

 

> Lees hier de brief aan de Vaste Kamercommissie van VWS

> Lees meer over het Zorgstelsel in het dossier Zorgverzekeringen

 

Bron: NPCF

Terug

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorgvakantie

Sitemap | Disclaimer
Privacy beleid (AVG)

 

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante