NPCF start campagne: verzekerde vertrouwt blind op dekking zorgpolis

13-10-2014 15:14

Twee op de vijf Nederlanders kijken nauwelijks om naar hun zorgverzekering. De helft van hen vertrouwt er blindelings op dat die verzekering een goede dekking geeft tegen medische kosten. Eén op de drie vindt de polis zo ingewikkeld dat hij door de bomen het bos niet meer ziet en een kwart van de verzekerden vindt het kiezen van een goede zorgverzekering niet interessant. Dat blijkt uit onderzoek van bureau Motivaction, in opdracht van de Patiëntenfederatie NPCF.

Verzekerden wakker schudden
De Patiëntenfederatie begint daarom een bewustwordingscampagne op internet en via de media. Doel is zorgconsumenten wakker te schudden, opdat ze zich bewust worden van hun zorgverzekering. Komende kalendermaand krijgen alle mensen met een zorgverzekering weer een aanbod van hun verzekeraar met een nieuwe polis.

'Denk vooral goed na'
Directeur Wilna Wind van de Patiëntenfederatie: "Wij gaan mensen niet zeggen welke polis ze moeten kiezen en bij welke verzekeraar. Maar we laten ze wel zien wat de gevolgen kunnen zijn van een verkeerde keuze. De kosten kunnen flink oplopen als je ineens zorg nodig hebt, die niet in je polis zit. Daar moet je vooraf goed over nadenken."logo-wordwakker-npcf-400x195-rgb-72dpi

Helft bekijkt polis niet
Uit het onderzoek van Motivaction blijkt dat bijna de helft van de verzekerden tegen het einde van het jaar niet kijkt of de polis nog wel past bij de zorgwensen. Een op de vijf mensen leest niet alle post van de zorgverzekeraar over de polis en 22 procent controleert niet elk jaar of de polis is veranderd of niet.

Mensen die wel in de polis kijken doen dat vooral als ze verwachten dat de polis is gewijzigd. In dat geval kijkt iets meer dan zes op de tien mensen de polis na op veranderingen. De helft van de mensen meent overigens dat veranderingen in de polisvoorwaarden voor hen geen gevolgen hebben omdat ze geen of weinig zorg nodig hebben.

Vergelijkingssite als 'onbetrouwbare' wegwijzer
Wie bewust zoekt naar een zorgpolis gebruikt vooral vergelijkingssites voor zorgverzekeringen. Dat doen vier op de tien Nederlanders. Iets meer dan een op de vijf zoekt helemaal geen informatie over zorgverzekeringen.

Vergelijkingssites worden dan wel het vaakst geraadpleegd, ze worden niet als betrouwbaar gezien. Amper 44 procent van de Nederlanders zegt dat zulke vergelijkingssites betrouwbaar zijn.

Veel vertrouwen in patiëntenverenigingen
Patiënten en consumentenorganisaties worden veel hoger ingeschat op betrouwbaarheid. Bijna 60 procent van alle ondervraagden vindt adviezen van patiëntenverenigingen betrouwbaar.

Directeur Wilna Wind: "Die uitkomst verbaast me niet. Het enige belang dat wij hebben, is dat mensen de juiste polis kiezen. Dat is de reden waarom wij nu met deze onafhankelijke campagne beginnen. Zodat niemand straks voor onaangename verrassingen komt te staan."

Keuzegids Zorgverzekeringen
Onderdeel van de campagne is ook een Keuzegids Zorgverzekeringen. Het is een complete gids waarin alles dat je zou willen weten over het zorgstelsel, eenvoudig en overzichtelijk is opgeschreven. Een stappenplan voor het kiezen van een polis, wat is eigenlijk een restitutiepolis, hoe zit het met dekking in het buitenland en dergelijke. Wilna Wind: "Het is ingewikkelde kost. Er zijn veel regels, termen, en uitzonderingen. Met de gids, die met één klik op onze site te openen is, helpen we mensen om door de bomen het bos weer te zien. En dat is hard nodig."

 

> Ga hier naar de campagnesite zorgverzekering.npcf.nl

> Kijk hier voor de factsheets van het Motivaction-onderzoek

> Zie ook Verkeerde zorgpolis kan veel geld kosten

 

Bron: NPCF

 

 

Terug

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante