NZa: Kies met zorg je polis

01-07-2015 12:28

Onderzoek - Consumenten die kiezen voor een polis met een lage premie, moeten zich goed informeren over de inhoud van de polis. Wie zo'n polis afsluit weet zich verzekerd van alle zorg die onder de basisverzekering valt, maar kan daarvoor wel wat verder moeten reizen of moeten bijbetalen. Dat blijkt uit onderzoek naar zeventien zorgpolissen door de Nederlandse Zorgautoriteit.

De NZa heeft alle polissen voor de basisverzekering met een selectief zorgaanbod onder de loep genomen. Dit zijn polissen waar maar een beperkt aantal zorgaanbieders is gecontracteerd, de verzekeraar een relatief beperkte vergoeding betaalt als je voor een niet-gecontracteerde aanbieder kiest (50 - 85%), of waar bij je je medicijnen of hulpmiddelen alleen via internet kunt bestellen. De meeste van deze polissen hebben een lagere premie dan de gemiddelde premie.

Bij tien van de zeventien polissen is vooral ziekenhuiszorg selectiever ingekocht. Dit betekent dat je mogelijk verder moet reizen voor een behandeling. Bij één polis moet je herhaalmedicatie verplicht bij een internetapotheek bestellen. Bij vier polissen kunnen je hiervoor maar bij een beperkt aantal apotheken terecht.
Maar verzekerden kunnen, als dat medisch noodzakelijk is, zonder extra kosten voor een complexe behandeling naar een academisch ziekenhuis. Ook als dat niet gecontracteerd is. 
 
Hoewel er voor deze zeventien polissen voldoende zorg is ingekocht, toetst de NZa bij verzekeraars de komende tijd nog enkele zaken waar zij kanttekeningen bij zet. Bijvoorbeeld hoe verzekeraars afspraken maken over de kwaliteit van zorg in specifieke situaties. Zoals hoe zij ervoor zorgen dat wachttijden niet te lang worden of dat mensen te ver moeten reizen voor zorg.

In 2015 worden in totaal 71 polissen aangeboden voor de basisverzekering. Van de verzekerden heeft 7,5%  één van de zeventien polissen uit dit onderzoek afgesloten. Dat zijn ruim 1,25 miljoen mensen.

Rapport zeventien zorgpolissen nader bekeken

Bron: Nza

 

Terug

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante