Ondersteuningswijzer voor arbeidsparticipatie bij een beperking in de maak

22-05-2017 11:24

Er komt een nieuwe ondersteuningswijzer met Nederlandse en Vlaamse interactieve online programma’s die mensen met een chronische ziekte of beperking helpen bij het zoeken of uitvoeren van betaald werk. De ondersteuningswijzer gaat mensen helpen om een voor hen geschikt programma te vinden om hun kansen op betaald werk of het behoud daarvan te vergroten. De bedoeling is dat de ondersteuningswijzer eind 2017 gereed is.

Het NIVEL gaat deze ondersteuningswijzer maken samen met mensen met een beperking én met het Lectoraat Arbeid & Gezondheid van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, het RIVM-Centrum Gezond Leven en JKVG vzw (een Vlaamse organisatie op het gebied van arbeidsparticipatie door mensen met een gezondheidsbeperking). Ook is er een brede adviescommissie betrokken.

Werken met een chronische ziekte of beperking is niet eenvoudig. Veel mensen hebben moeite om passend werk te vinden, hun werk vol te houden of na langere tijd terug te keren op de arbeidsmarkt. Online ondersteuningsprogramma’s, zoals interactieve websites of apps voor een smartphone, kunnen mensen helpen bij het omgaan met hun beperking, het bespreken van hun behoefte aan ondersteuning of het werken aan oplossingen voor hun werk-gerelateerde problemen.

Wat biedt de ondersteuningswijzer?
Maar hoe vind je een geschikt programma? De nieuwe ondersteuningswijzer gaat hierbij helpen. Op deze website zijn straks alle beschikbare programma’s verzameld en staat vermeld waar de belangrijkste informatie over deze programma’s te vinden is. Bezoekers van de website kunnen via de ondersteuningswijzer eenvoudig achterhalen voor wie programma’s bedoeld zijn, wat het doel ervan is, en of ze wetenschappelijk onderbouwd en effectief zijn.

De ondersteuningswijzer geeft aanbieders van online ondersteuningsprogramma’s een extra mogelijkheid om gevonden te worden. Bovendien krijgen zij feedback op hun programma, bijvoorbeeld over hoe ze het programma nog beter kunnen laten aansluiten bij de behoefte en wensen van de doelgroep. Ook krijgen ze de mogelijkheid om hun programma te laten opnemen in een interventiedatabase voor professionals (Loketgezondleven.nl).

Programma’s gezocht
De onderzoekers zijn nog op zoek naar programma’s die geschikt zijn voor de ondersteuningswijzer. Als u een programma kent dat mogelijk geschikt is, kunt u contact opnemen met Iris de Putter of Mieke Rijken van het NIVEL.

Samenwerking
Het onderzoek wordt begeleid door een breed samengestelde adviescommissie. Hierin zitten vertegenwoordigers vanuit de patiëntenorganisaties (Patiëntenfederatie Nederland, Ieder(in)), werkgevers (De Normaalste Zaak), arboprofessionals (SGBO, ArboNed), onderzoekers (VUmc, UMC Groningen) en andere stakeholders (Stichting Centrum Werk Gezondheid, Divosa, UWV). Het project wordt uitgevoerd met een onderzoekssubsidie van UWV.

Bron: NIVEL

 

Terug

Gratis nieuwsbr ief
Blijf op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen met onze nieuwsbrief

E-mail
 

PartnersHandicare Trapliften                  

Ook een vermelding op de site?
Bekijk de diverse publicatiemogelijkheden

Vind zorg, hulp en informatie


 

De  Wat gevolgen van het Regeerakkoord voor de zorg?

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact 
Sitemap | Disclaimer

PR mogelijkheden
Promotiepakket
(Pers)berichten en events
Adverteren site en nieuwbrief

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorgvakantie

Samenwerkingspartners
JoHo | Het Coachhuis | Ik zoek loopbaanbegeleiding

Gratis Nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen in de wereld van zorg & hulp? Meld je aan

Volg Atlas van Zorg & Hulp
Twitter
Linked In
Facebook
Nieuwsbrief
RSS feed

 

© 2012 - 2016 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante