Ouderen doorbreken de stilte rond armoede

02-09-2016 10:06

Jarenlang inleveren, wat betekent dat als je oud bent? Seniorenorganisatie KBO bundelt de verhalen in het boekje ‘Ouderen doorbreken de stilte’. Directeur Manon Vanderkaa: “Aandacht voor armoede onder ouderen is hard nodig. Met lang niet alle ouderen gaat het zo goed als vaak gedacht. Deze verhalenbundel toont aan welke groepen ouderen vaak vergeten worden.”

De KBO vroeg haar leden in de lente van 2016 om de stilte te doorbreken en te laten horen wat ze merken van het overheidsbeleid. Dat hebben we geweten. Via de post en een speciale website kregen we honderden verhalen binnen uit heel Nederland. Van jonge senioren die bang zijn voor wat er na hun pensionering gaat gebeuren tot heel kwetsbare ouderen die zich hun laatste levensjaren anders hadden voorgesteld.

Huizen moeten poetsen om de vaste lasten te dragen, financieel leunen op de kinderen, dreigende schuldsanering, wc doorspoelen met regenwater, vroeg onder de wol om te besparen op gas en elektra, afzien van noodzakelijke medicatie en zorgbehandeling uit geldgebrek en schrappen van alle dingen die het leven leuk maken. Manon Vanderkaa: “De verhalen zijn stuk voor stuk schrijnend, en anno 2016 bijna niet te geloven. Dit vraagt om een politiek en maatschappelijk antwoord.”

De KBO begrijpt dat door de veranderende economie aanpassingen nodig zijn ten aanzien van de financiële oudedagsvoorziening. Maar nu worden veel ouderen onevenredig geraakt door kabinetsmaatregelen. Hun koopkracht daalt al acht jaar op rij, zo weten we uit Nibud-onderzoek. Onze eigen onderzoeken bevestigen dit steeds weer.
Met de Tweede Kamerverkiezingen in aantocht, laten we het geluid van échte ouderen horen. Deze bundel is daarvan een goed voorbeeld. Manon Vanderkaa: “Met de politiek gaan we nu in gesprek over oplossingen. Onze belangenbehartiging is gericht op een solidaire en leefbare maatschappij, waarin oud en jong omzien naar elkaar.”

U kunt u de bundel hier downloaden.

  

 

Bron: Unie KBO

 

Terug

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante