Ouderen ontduiken massaal hogere eigen bijdrage

18-03-2013 14:22

Uit een enquête onder 85 notariskantoren blijkt dat veel ouderen in de eerste drie maanden van 2013 hun vermogen hebben aangepast. Dat doen zij om onder de hogere eigen bijdrage te komen die vanaf dit jaar geldt. Dit meldt Zorgvisie.
 

De enquête is uitgevoerd door notarissenkoepel Netwerk Notarissen. Volgens dit netwerk zijn veel ouderen geschrokken van het nieuws dat vanaf 2013 een hogere eigen bijdrage moet worden betaald voor zorg en ziektekosten. Uit het onderzoek blijkt dat veel van hen snel tot actie zijn overgegaan. Het gaat vooral om ouderen die nog niet in een zorg- of verpleeginstelling zitten. Zij maken testamenten en doen schenkingen om hun vermogen, waarover de zorgbijdrage wordt berekend, te verkleinen. Ouderen hopen daarmee in de toekomst een lagere eigen bijdrage te hoeven betalen.

Ontduiken hoge bijdrage
Toen de nieuwe maatregelen van de AWBZ aan de Tweede Kamer werden voorgesteld zei de regering nauwelijks ontwijkgedrag te verwachten. De nieuwe maatregelen zijn nog geen drie maanden oud of veel ouderen bezoeken een notaris om hun vermogen te verlagen, stelt Lucienne van der Geld, juridisch directeur van Netwerk Notarissen op basis van een enquête onder notariskantoren. 'Maar liefst een op de tien cliënten die bij de Netwerknotaris komt, komt voor advies over verlaging van het vermogen voor de AWBZ. Van die cliënten heeft 1 op de 4 cliënten vóór 1 maart bij de notaris maatregelen genomen voor die verlaging.' Dat zijn vooral ouderen die nog niet in een AWBZ-instelling. 'In veel mensen blijkt een diepe angst te zitten om het vermogen te moeten opeten terwijl ze in het verpleeghuis zitten. Ze vrezen hun kinderen geen erfenis te kunnen nalaten. De nieuwe maatregel doet hen denken aan de Wet op de bejaardenoorden die tot 1997 gold en die leidde tot massaal wegschenken van vermogen.'

 

Schenkingen
Uit de enquête blijkt dat ouderen de notaris vooral opdracht geven het testament aan te passen of hen te adviseren over schenkingen. Van der Geld: 'Ouderen kiezen ervoor om in hun testament op te nemen dat de erfenis aan de kinderen moet worden uitgekeerd als de overgebleven ouder in een AWBZ-instelling terechtkomt'. Deze maatregel heeft pas effect als een van de partners is overleden.

 

Bron: Zorgvisie

 

Terug

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante