Ouderen twijfelen onterecht of ze wel geschikt zijn als orgaandonor

03-08-2016 13:51

Mensen willen graag een leven redden door orgaandonor te worden. Het blijkt echter dat veel mensen twijfelen of ze wel geschikt zijn als orgaandonor. Dit speelt vooral bij ouderen. Maar dat is nergens voor nodig: Iedereen kan zich registeren als donor! Daarom is onlangs de campagne ‘Een leven redden. Je hebt het in je’ gestart om te laten zien dat iedereen het in zich heeft een leven te redden.

Groot deel van de gebruikte donororganen komt van 56+ers

Ouderen denken vaak dat hun organen, vanwege de leeftijd, na hun dood niet meer bruikbaar zijn om het leven van anderen te redden. In werkelijkheid geldt het tegendeel: in 2015 was bijna de helft van de daadwerkelijke donoren 56 jaar of ouder. Met hun organen zijn vorig jaar honderden levens gered. Je zou het wellicht niet denken, maar op je nieren en lever zit helemaal geen houdbaarheidsdatum. En zowel huid als hoornvliezen zijn tot hoge leeftijd bruikbaar.

Ziekte, medicijngebruik en ongezonde levensstijl geen reden om geen donor te worden

Mensen twijfelen niet alleen vanwege hun (hogere) leeftijd. Ook mensen die ziek zijn, medicijnen gebruiken, roken of drinken willen anderen ‘niet opzadelen met ongezonde organen.’ Ze denken vaak dat ze hierdoor geen donor kunnen worden. Maar een ziekte of ongezonde levensstijl heeft niet altijd effect  op het hele lichaam. Als een lever aangetast is, betekent dat niet dat je met je longen geen leven meer kunt redden.

Veel mensen al orgaandonor

In Nederland staan bijna 6 miljoen mensen geregistreerd in het donorregister. Maar daar moeten er nog veel meer bij komen. In 2015 overleden 134 mensen terwijl ze op de wachtlijst stonden voor een donororgaan. Hoe meer mensen zich registeren als orgaandonor, hoe meer levens gered kunnen worden. Een leven redden. Je hebt het in je. Twijfel je zelf of jouw organen wel geschikt zijn?

Kijk op www.orgaandonatie.nu


Bron: Rijksoverheid

 

Terug

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Scootmobiel kopen: 10 tips waar u op moet le tten

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorgvakantie

Sitemap | Disclaimer
Privacy beleid (AVG)

 

© 2012 - 2016 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante