Ouderen vrezen onbetaalbare zorg

09-09-2012 19:37

Bijna tweederde (61%) van de ouderen vreest zijn zorg over een paar jaar niet meer te kunnen betalen. Ruim driekwart (78%) is bang in de toekomst niet meer de benodigde zorg te krijgen. Een nog grotere groep (81%) voelt zich als het op zorg aankomt vooral een kostenpost.

Dat blijkt uit een onderzoek onder 6.544 ouderen (55+) door het tv-programma Debat op 2 (KRO/NCRV), samen met de ouderenbonden ANBO en Unie KBO. 
    
Bezuinigen op de zorg is voor tweederde (68%) van de senioren taboe. Bezuinigen op zorg aan ouderen toont volgens het gros van de ondervraagden (85%) een gebrek aan beschaving. Een even grote groep (85%) wil hooguit 30 procent van het inkomen aan zorg besteden. De helft van deze groep (41%) wil maximaal 10 procent van het inkomen uitgeven aan zorg.

Wat vinden de belangenorganisaties

De Unie KBO, met 200.000 leden de grootste ouderenorganisatie in Nederland, toont zich zeer bezorgd over de uitkomsten van de enquête. De verkiezingsdebatten over de ‘onbetaalbare ouderenzorg’ laten inmiddels hun sporen duidelijk na. “Ouderen trekken het zich nu persoonlijk aan dat ze de zorg zo duur maken”, aldus woordvoerder Arno Heltzel. Het kostendebat is volledig uit de hand gelopen. Lees verder

ANBO-directeur Liane den Haan: "Uit de enquête blijkt dat ouderen bang zijn dat ze hun zorg in de nabije toekomst niet meer kunnen betalen. Dat is niet nieuw: het zorgstelsel is ingewikkeld en ondoorzichtig en mensen worden bang gemaakt door politici die vooral de rekening willen verschuiven. ANBO benadrukt dat er niet opeens allerlei extra financiële bijdragen verlangd. Zeker niet van mensen die zich daar niet op hebben kunnen voorbereiden, en ook niet in de gelegenheid zijn dit nog te gaan doen. Lees verder

 

Terug

Debat op 2: 'De rekening van de zorg'

09-09-2012 13:04

De zorg is het hete hangijzer van de komende verkiezingen. Bezuinigingen lijken onvermijdelijk. Is goed zorg straks nog wel voor iedereen te betalen? Ouderen gaan daarover in discussie met Renske Leijten (SP) en Mona Keijzer (CDA) in Debat op 2 (zaterdag 8 september).

>> Bekijk de uitzending

 

 

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante