Ouderen weten weinig over hun medicijnen

17-08-2016 14:54

Ouderen die veel medicijnen gebruiken weten vaak niet waarom ze die pillen slikken. Uit onderzoek van Maastricht University blijkt dat slechts 15 procent van de ouderen weet van alle medicijnen die ze slikten waarom dat is. V&VN herkent de signalen dat veel ouderen kennis missen over de vele medicijnen die zij slikken.

Volgens Conny Moons, expert medicatieveiligheid van V&VN heeft het gebrek aan kennis verschillende oorzaken. “Patiënten zijn vaak onder behandeling van meerdere artsen en soms ook verschillende apothekers. Dat is voor ouderen vaak verwarrend. Daarbij komt dat artsen, maar ook verpleegkundigen, te vaak medicijnen voorschrijven zonder een duidelijke, herhaalde uitleg en zonder check op begrip bij de patiënt. Hierdoor is een snel, compleet overzicht van actuele medicatie nog steeds lastig te verkrijgen.”

Coördinatie
Er ontbreekt dus regelmatig overzicht en coördinatie op het voorschrijven en gebruiken van diverse medicatie. Deze coördinatie ligt bij de patiënt zelf en zijn of haar familie. Uit het onderzoek blijkt dat vooral 80-plussers en mannen weinig weten over de redenen voor hun medicijn gebruik. Ouderen die in een verzorgings- of verpleeghuis wonen zijn het minst goed geïnformeerd over de redenen waarom ze bepaalde medicijnen voorgeschreven hebben gekregen.

Rol verpleegkundigen
Voor verpleegkundigen is een volledig medicatieoverzicht van groot belang. Zij ondersteunen patiënten en familie bij het nemen van medicijnen. Verpleegkundigen kunnen patiënten informatie geven zodat therapietrouw bevordert wordt en verstandige keuzes gemaakt worden in welke medicijn geslikt wordt.

Conny Moons heeft een aantal praktische tips om de kennis bij patiënten over hun medicijnen te vergroten:

  • Wees je als verpleegkundige bewust van wat je uitdeelt aan je patiënt en vertel dat aan patiënt en zijn of haar familie.
  • Help je patiënt om een actueel medicatieoverzicht te krijgen.
  • Maak regelmatig tijd voor een goed gesprek met patiënt en zijn of haar familie over medicatie; wat wordt er wekelijk geslikt, hoe gaat dat? Wat kan eraf, wat kan anders?
  • Overleg en informeer met de verschillende artsen en apothekers.

Onderzoek
De onderzoekers van Maastricht University betrokken 754 ouderen die veel medicijnen gebruiken in hun onderzoek naar medicijngebruik onder ouderen. Daarvoor werden gegevens van patiënten, huisartsen en apothekers gebruikt.

Bron: V&VN

Terug

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante