Patiënt kiest voor de hand liggende zorg

01-06-2015 18:20

Patiënten waarderen keuzemogelijkheden, maar het merendeel gaat naar de voor de hand liggende zorgaanbieder. Het idee van de patiënt als kiezende consument sluit niet helemaal aan bij de werkelijkheid van de zorg, zo blijkt uit onderzoek van Tilburg University. 

In het Nederlandse zorgstelsel is de mogelijkheid te kiezen tussen zorgaanbieders een middel om marktwerking tussen zorgaanbieders te stimuleren. Met die marktwerking tussen zorgaanbieders kunnen de zorgkosten worden beheersten en wordt de kwaliteit, efficiëntie en toegankelijkheid van de zorg verbeterd. In plaats van actief een zorgaanbieder te kiezen, gaat de meerderheid van de patiënten echter naar de voor de hand liggende zorgaanbieder, bijvoorbeeld het dichtstbijzijnde ziekenhuis of de fysiotherapeut om de hoek. 

Uit het onderzoek blijkt dat patienten over het algemeen helemaal niet bezig zijn met de keuze van een zorgaanbieder. Vaak is men loyaal aan en tevreden met de arts die ze verwijst of de voor de hand liggende zorgaanbieder. Anderen hebben niet eens de mogelijkheid om een actieve keuze te maken omdat de keuze voor een ziekenhuis al gemaakt worden op het moment van verwijzen, terwijl de diagnose dan nog niet bekend is. 

Het lijkt er dus op dat, hoewel het kiezen past in vrije markten waar mensen zelfstandig kiezen tussen bijvoorbeeld producten, dit niet past in de zorg. Er is slechts een kleine groep die bewust kiest voor aanbieders met de hoogste kwaliteit. Met meer keuze-informatie kan dit wel verbeteren, toch lijkt de zorg niet met de vrije markt te vergelijken.

Bron: Zorgbelang Nederland | Nivel

 

Terug

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante