Patiëntenfederatie bezorgd over snelle invoering Wet Langdurige Zorg

15-04-2014 13:19

Patiëntenfederatie NPCF maakt zich ernstige zorgen over de invoering van de nieuwe Wet Langdurige Zorg, de opvolger van de AWBZ. Dat gaat directeur Wilna Wind vanmiddag zeggen tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Vorige week riepen de zorgverzekeraars op tot uitstel van invoering van de Wlz tot januari 2016. Zij zijn nog niet klaar voor de wet. Directeur Wind: "Als de uitvoerders zeggen dat zij het niet voor elkaar krijgen, is een gedegen invoering in 2015 eigenlijk niet meer mogelijk."

De NPCF heeft van meet af aan gezegd dat zorgvuldigheid bij de invoering van de nieuwe wet voorop moet staan: zorgvuldigheid is belangrijker dan een snelle invoering. De patiëntenfederatie roept de onderhandelaars over de aankomende rijksbegroting op de extra gelden die voor de zorg vrijkomen, geheel te besteden aan de langdurige zorg. Het zou gaan om een bedrag van 200 miljoen euro. "Investeer dat geld in mensen met een zorgzwaartepakket 4, opdat iedereen met een zzp4, toegang blijft houden tot een verpleeghuis als dat nodig is", zegt Wilna Wind. 

Ook in deze groep zullen mensen zijn die wel thuis willen en kunnen blijven wonen. Passend woningaanbod en voorzieningen in de buurt zijn daarbij van groot belang. Dat moet mogelijk gemaakt worden. Maar voor velen zal het geen haalbare kaart zijn; zij moeten dan wel terecht kunnen in een verpleeghuis.

De patiëntenfederatie voorziet problemen als voorzieningen worden afgebouwd, terwijl er nog niets nieuws voor in de plaats is gekomen.

 

Bron: NPCF

 

 

Terug

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante