Per Saldo deelt conclusies van Van Rijn niet, 10-uursmaatregel moet van tafel

19-04-2013 17:05

Staatssecretaris Van Rijn ziet geen grote knelpunten bij de ingevoerde 10-uursmaatregel. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Van Rijn stelt dat het de meeste lukt om passende zorg bij instellingen te vinden. Volgens Per Saldo is dat een te eenvoudige voorstelling van zaken en komt begin volgende week met een reactie aan de staatssecretaris. Daarnaast presenteert de vereniging volgende week de resultaten van de meldactie 10-uurs grens pgb? Ik zeg nee! aan Van Rijn.

Mensen die dit jaar voor het eerst een indicatie aanvragen voor alleen begeleiding, voor minder dan 10 uur per week, kunnen geen pgb meer aanvragen. In de meldactie 10-uurs grens pgb? Ik zeg nee! zijn de 42.000 pgb-houders die onder deze maatregel gaan vallen en per 1 januari hun pgb verliezen, opgeroepen een vragenlijst in te vullen. Uit de eerste resultaten blijkt dat 84% van de invullers zegt geen passende zorg te kunnen vinden bij instellingen (zogenoemde zorg in natura). Ruim de helft van alle invullers heeft zelfs al bij verschillende zorginstellingen geïnformeerd en nee op het rekest gekregen.

 

10 uur is geen 10 uur

Er wordt gedacht dat een begeleidingsvraag onder de 10 uur per week een ‘lichte’ zorgvraag is. Maar de 10-uursgrens gaat uit van het midden van de klasse, en niet van het maximum uren in de klasse waarin iemand geïndiceerd is. Een dagdeel dagbesteding telt zelfs maar voor een uur en Kortdurend Verblijf wordt helemaal niet meegeteld. Om boven de 10 uur uit te komen, heeft iemand een zware zorgvraag nodig.

 

Per Saldo strijdt door

Per Saldo strijdt ervoor dat de keuze voor het pgb blijft bestaan voor iedereen die zorg nodig heeft en kiest voor eigen regie, ongeacht het aantal uren zorg die iemand nodig heeft. Steun ons in de strijd en word vandaag nog lid.

 

Brief en eerste reactie

 

Bron: Per Saldo

 

>> VWS: ‘Geen grote knelpunten met 10-uursmaatregel pgb’

 

 

Terug

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante