Per Saldo: Pgb komt echt terug, maar voor 1 groep niet. We strijden door!

26-05-2012 14:40

Het pgb komt in 2013 echt terug. Per Saldo is daar blij om, en ook blij dat het pgb op een solide manier geherintroduceerd wordt. Alleen is het slecht nieuws dat er nog een hobbel genomen moet gaan worden. Eén groep wordt namelijk uitgesloten van het nieuwe pgb. Mensen die alleen begeleiding nodig hebben kunnen vanaf 2013 pas een beroep doen op een pgb als ze minstens 10 uur per week begeleiding nodig hebben. Voor mensen die andere zorg nodig hebben, dus verpleging en/of persoonlijke verzorging al dan niet in combinatie met begeleiding, gaat er geen urengrens gelden.

Hoe gaat het pgb eruit zien in 2013

De gelegenheidscoalitie van GroenLinks, D66, ChristenUnie, CDA en VVD gaat allereerst invoeren dat de indicatie niet meer telefonisch of schriftelijk gebeurt, maar dat er een gesprek komt. Als mensen, nadat ze een indicatie hebben gekregen, willen kiezen voor een pgb moeten ze een budgetplan schrijven. Hierin moet worden beschreven hoe ze het budget willen gaan besteden. Daarna moeten ze de vraag beantwoorden waarom hij of zij kiest voor een pgb. Hoe dit precies vorm gaat krijgen, wordt nog uitgewerkt.

Ook krijgen de budgethouders vanaf 2014 het budget niet meer op eigen rekening, maar wordt het trekkingsrecht opnieuw ingevoerd. Dat betekent dat het budget op een rekening staat van een instantie, zoals vroeger bij de SVB. Als zorgvrager laat u dan aan deze instantie weten hoeveel uur iemand voor u heeft gewerkt, tegen welk tarief, waarna de instantie uitbetaalt.

Ook kunnen álleen mensen die langdurend zorg nodig hebben, aanspraak maken op een pgb. In de praktijk betekent dit dat nieuwe zorgvragers het eerste jaar de zorg rechtstreeks van een instelling gaan ontvangen, de zogenoemde zorg in natura, ténzij duidelijk is dat iemand langer dan een jaar zorg nodig heeft. Dan kan iemand direct een pgb aanvragen.

Bron: Per saldo

Terug

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante