Per Saldo pleit voor verlenging overgangsrecht Wmo en Jeugdwet

25-08-2015 10:45

Gemeenten moeten de herbeoordeling van 125.000 pgb’s voor 1 oktober aanstaande hebben afgerond. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) heeft dat de wethouders die over de pgb's gaan onlangs laten weten. Per Saldo pleit voor verlenging van het overgangsrecht.

Budgethouders met een pgb van de gemeente, met een lopende indicatie tot na 2015, hebben na invoering van de veranderingen in de zorg op 1 januari jongstleden, overgangsrecht gekregen. Zij behouden hun budget van 2014 tot uiterlijk 1 januari 2016. Het jaar is inmiddels voor twee derde verstreken. Om de herbeoordeling doorgevoerd te krijgen, is het noodzakelijk dat gemeenten dit voor 1 oktober rond hebben. Dit kan volgens de VNG, overkoepelend orgaan van alle gemeenten, tot problemen leiden.

Problemen

Redenen die worden genoemd waardoor de gestelde datum wellicht niet wordt gehaald zijn:

  • Groot aantal tegelijkertijd
    De omvang van de groep waarvan de indicatie op hetzelfde moment afloopt. Dit is een ongebruikelijke situatie, die de reguliere capaciteit van een gemeente overstijgt.
  • Tekort aan ervaren consulenten
    Capaciteitsprobleem binnen de formatie; er moeten in korte tijd veel extra tijdelijke consulenten worden aangetrokken en alle gemeenten vissen in dezelfde beperkte vijver.
  • Bezuinigen en toch zorgvuldig beoordelen
    Gemeenten willen zorgvuldig herbeoordelen en moeten dat doen in het licht van een forse bezuinigingsopdracht (korting van 20%). Dat vraagt tijd.

Wat vindt Per Saldo?

Zorgvuldigheid is een absolute vereiste. Er moet de tijd voor worden genomen, zodat budgethouders niet onnodig in de problemen komen, qua zorg maar ook wat betreft goed werkgeverschap. Per Saldo verwacht dat de termijn van herbeoordeling die nu gesteld wordt, te kort zal blijken te zijn en pleit er daarom voor om het overgangsrecht te verlengen tot 1 juli 2016. Zodat elke herbeoordeling de aandacht kan krijgen die nodig is en het gevaar dat er opnieuw problemen ontstaan bij de uitvoering van het trekkingsrecht, wordt voorkomen.

Wat moet u doen?

Behoort u of uw kind tot de groep budgethouders met overgangsrecht tot 1 januari, dan hoeft u in principe niets te doen. Uw gemeente moet u laten weten hoe de procedure zal gaan verlopen. Duurt het u te lang of bent u er niet gerust op, vraag dan bij uw eigen gemeente na hoe zij hiermee omgaat. Signaleert u problemen, meld het Per Saldo via het contactformulier!

Bron: Per Saldo

 

Terug

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante