Per Saldo: Tarieven pgb-zzp zijn te laag

11-12-2012 16:10

Per Saldo vindt de tarieven voor 2013 voor een grote groep budgethouders met een indicatie in een zorgzwaartepakket (zzp) te laag. In de budgetten zijn de criteria waarom iemand een indicatie voor verblijf (zorgzwaartepakket) heeft niet meegenomen. Hierdoor zijn niet alle kosten meegenomen waardoor de budgetten te laag uitpakken.

Hoe wordt pgb-zzp vastgesteld?

Als iemand zoveel zorg nodig heeft dat hij in aanmerking komt om in een instelling te verblijven, krijgt hij een indicatie in een zorgzwaartepakket. De indicatiesteller kijkt in welk zorgzwaartepakket iemand het beste past. Hij heeft daarbij de keuze uit zo'n 50 pakketten, zie voor de omschrijvingen: Profielen zzp's. Als mensen na de indicatie in een zorgzwaartepakket kiezen voor een pgb, moet de indicatie worden omgezet naar een bedrag. Dat wordt gedaan

met de systematiek van de functies en klassen. Op basis daarvan worden alle lossen bedragen, dus per functie, bij elkaar opgeteld plus een standaard toeslag voor huishoudelijke hulp, en dat wordt het bruto budget voor de budgethouder met een indicatie in een zzp, zie tarieven pgb-zzp.

Functie Verblijf zit niet in tarieven

De budgetten vallen hierdoor voor 2013 te laag uit omdat alleen de zorgmomenten (functies) erin zijn meegenomen maar níet het criterium waarom iemand een indicatie in een zorgzwaartepakket krijgt (hij mág verblijven in een instelling en heeft dus toezicht nodig of een therapeutische leefomgeving, zie de criteria om in aanmerking te komen voor een zzp). Hierdoor gaan nieuwe budgethouders in 2013 te weinig budget krijgen om thuis zelf de benodigde zorg te organiseren.

Voor groepswonen extra toeslag, anderen niet

Dit zag het kabinet deels in en repareerde dit voor één groep budgethouders, namelijk voor de mensen die in een wooninitiatief wonen of gaan wonen. Zij krijgen in 2013 een extra toeslag van 4.000 euro. Dat is hartstikke fijn natuurlijk, maar budgethouders, die zelfstandig thuis willen blijven wonen, krijgen dit bedrag niet, terwijl ze dat bedrag ook nodig hebben. Per Saldo verwacht dat veel budgethouders het daardoor niet gaan redden met hun te lage budget. Als een thuiswonende budgethouder een partner heeft, zal die nog meer moeten gaan mantelzorgen dan die nu al doet en de vraag is of de draaglast niet te groot gaat worden. Alleenstaande budgethouders zullen het óf niet gaan redden óf bovenop de eigen bijdrage nog meer zelf aan zorg moeten gaan betalen. Want thuis wonen is eerder duurder dan groepswonen waar allerlei kosten gedeeld kunnen worden. Bovendien gaan budgethouders die thuis wonen regelmatig logeren (Kortdurend Verblijf) wat extra kosten met zich meebrengt die niet in het zorgzwaartepakket zijn opgenomen.

Per Saldo blijft dit punt bij de politiek onder de aandacht  brengen zodat er een goed en volwaardig tarief komt voor alle mensen die met een pgb thuis  zelf de zorg willen regelen. 

Budget bestaande budgethouders wordt komende jaren verlaagd

Bestaande budgethouders gaan hier nog niet direct mee te maken krijgen omdat hun budget in 2013 maximaal 5% lager kan worden ten op zichte van het budget 2012. In 2014 en 2015 worden hun budgetten verder verlaagd tot het pgb-zzp-tarief dat mensen krijgen als ze voor het eerst een pgb-zzp aanvragen. Zie voor informatie Tarieven 2013 plus nieuwe regeling zijn bekend.

Bron: Per Saldo

Terug

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante