Per Saldo: Zorgverzekeraars moeten korting pgb-houders ongedaan maken

22-10-2015 14:23

Vanaf 1 januari 2015 zijn de zorgverzekeraars verantwoordelijk voor het toekennen van een persoonsgebonden budget aan mensen die persoonlijke verpleging of persoonlijke verzorging nodig hebben. De meeste zorgverzekeraars hebben de hoogte van het pgb direct met 10 tot 15 procent verlaagd. Het kan gaan om aanzienlijke maandelijkse kortingen. Ongeveer 27.000 mensen zijn hierdoor gedupeerd.

Gisteren heeft de geschillencommissie Zorgverzekeringen van de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ) in twee verschillende zaken geoordeeld dat de budgetkorting die de meeste zorgverzekeraars per 1 januari 2015 hebben doorgevoerd onrechtmatig is. Deze zorgverzekeraars moeten het budget, dat dus ten onrechte gekort is, aan de twee budgethouders terugbetalen. Per Saldo is blij met het bindend advies van de SKGZ. Het advies lijkt goed nieuws voor alle budgethouders in dezelfde situatie. Mogelijk kunnen velen de korting op hun budget nu alsnog met terugwerkende kracht terugkrijgen van hun zorgverzekeraar.

In strijd met overgangsregeling

In opdracht van Per Saldo heeft advocaat Renske Imkamp van Van der Woude de Graaf Advocaten verschillende procedures aangespannen tegen deze budgetverlagingen. Enkele van deze klachten zijn al in maart 2015 ingediend bij de Geschillencommissie Zorgverzekeringen (de SKGZ). Imkamp heeft in de zaken bepleit dat de wijziging van het budget in strijd is met de overgangsregeling uit het Reglement PGB Verpleging en Verzorging van de zorgverzekeraars.
De SKGZ stelt nu vast dat de overgangsregeling inhoudt, dat indien iemand in 2014 nog een pgb voor persoonlijke verpleging en verzorging had, hij deze indicatie behoudt tot het einde van de geldigheid daarvan (en uiterlijk tot 31 december 2015). Ook het tarief dient in die periode hetzelfde te blijven. De SKGZ heeft daarom de zorgverzekeraar opgedragen de verlaging van het pgb ongedaan te maken en in plaats daarvan een vergoeding te verlenen op het niveau van het jaar 2014. Kortom: de verlaging dient te worden teruggedraaid.

Nieuwe aanvragers

Het bindend advies geldt alleen voor budgethouders die in 2014 al een pgb voor verpleging en verzorging in de AWBZ hadden en die daarmee automatisch toegang hadden tot het pgb-vv in de Zorgverzekeringswet. Voor nieuwe aanvragers van een pgb-vv in 2015 gelden de tarieven die in de reglementen van de zorgverzekeraars zijn opgenomen. Deze tarieven kunnen per zorgverzekeraar verschillen.

Hoe verder

Per Saldo is op dit moment in gesprek met het ministerie van VWS en Zorgverzekeraars Nederland om te bespreken hoe we omgaan met dit bindend advies van de SKGZ, zodat gedupeerden alsnog het tarief ontvangen dat hen toekomt. Gedupeerden wordt aangeraden de komende weken de website en de nieuwsbrief van Per Saldo in de gaten houden. Daar wordt op korte termijn meer informatie verstrekt.

Advies

U kunt het PDF-bestandbindend advies van de SKGZ hier lezen.

Ter informatie

Kortingspercentage per zorgverzekeraar tijdens overgangsregeling in 2015, lees verder bij 'Welke zorgverzekeraar het meest pgb-vriendelijk'.

Bron: Per Saldo

 

Terug

Gratis nieuwsbr ief
Blijf op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen met onze nieuwsbrief

E-mail
 

PartnersHandicare Trapliften                  

Ook een vermelding op de site?
Bekijk de diverse publicatiemogelijkheden

Vind zorg, hulp en informatie


 

De  Wat gevolgen van het Regeerakkoord voor de zorg?

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact 
Sitemap | Disclaimer

PR mogelijkheden
Promotiepakket
(Pers)berichten en events
Adverteren site en nieuwbrief

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorgvakantie

Samenwerkingspartners
JoHo | Het Coachhuis | Ik zoek loopbaanbegeleiding

Gratis Nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen in de wereld van zorg & hulp? Meld je aan

Volg Atlas van Zorg & Hulp
Twitter
Linked In
Facebook
Nieuwsbrief
RSS feed

 

© 2012 - 2016 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante