Programma Zorg Verandert

15-08-2014 14:01

Op 1 januari 2015 verandert de organisatie en financiering van de langdurige zorg. Het programma Zorg Verandert helpt mensen die (in de toekomst) zorg of ondersteuning nodig hebben. En hun omgeving zoals mantelzorgers en vrijwilligers. Het programma informeert over wat er verandert en wat dit betekent voor mensen die zorg nodig hebben. Daarnaast biedt Zorg Verandert praktische ondersteuning die mensen helpt te bepalen wat zij zelf of samen met anderen kunnen doen.

 

Monitor

Het programma voert ook een landelijke monitor uit. Via gespreksbijeenkomsten, panels en een landelijke signaalpunt wordt in kaart gebracht hoe de veranderingen verlopen en of mensen niet in de problemen gaan komen: wat gaat er goed en wat kan beter.

 

Organisaties

Zorg Verandert is een vierjarig (verander)programma, gesubsidieerd door het ministerie van VWS. Het programma wordt uitgevoerd via een samenwerkingsverband van Ieder(in), LPGGz, CSO, LOC, LSR, Mezzo, MEE, Koepel Wmo-raden, Zorgbelang Nederland en Per Saldo.

 

Vanaf 22 september tot half november 2014 organiseert het programma Zorg Verandert twaalf provinciale bijeenkomsten. In deze bijeenkomsten praten we u als Wmo-raadslid, belangenbehartiger en cliëntondersteuner, maar ook mantelzorger en vrijwilliger bij over de veranderingen in de langdurige zorg en vooral over de effecten hiervan. Er komt namelijk veel op u af. Als intermediair van mensen die zorg of ondersteuning nodig hebben. En mogelijk verandert er voor u persoonlijk ook iets. 

Globaal programma
In de provinciale bijeenkomsten hoort u wat er gaat veranderen, hoe u zich hierop kunt voorbereiden en wat ú kunt doen. Weet u bijvoorbeeld dat u in gesprek kunt met de gemeente en zorgaanbieders? Waar(op) u invloed kunt en wilt uitoefenen? En hoe u uw netwerk effectief inzet? Deze en vele andere vragen komen aan bod in presentaties en workshops. 
De bijeenkomsten starten met plenaire presentaties. Daarop volgt een gesprek met de deelnemers in de zaal. Tijdens de startbijeenkomst op 22 september beantwoordt Illya Soffer, directeur van Ieder(in) en penvoerder van het programma Zorg Verandert, de vragen uit de zaal. 

Workshops
Na het plenaire deel volgen vier workshops in twee rondes. Bij uw inschrijving kiest u dus twee workshops. U geeft een derde voorkeur op indien een workshop naar keuze is volgeboekt. 

1. Hoe versterk ik mijn sociale netwerk?
Tips en goede voorbeelden over hoe u vragen kunt stellen aan professionals en vrijwilligers en hoe u ze inschakelt voor een zorgvraag.

2. Hoe maak ik mijn plan?
Tips om te bepalen hoe u de weg vindt in alle veranderingen en waar(op) u invloed wilt en kunt uitoefenen. U krijgt uitleg om uw eigen plan te bepalen, bijvoorbeeld met behulp van PGB.

3. Vraag maar raak!
Uw vragen staan centraal in deze workshop waarbij de deelnemers met elkaar in gesprek gaan. U krijgt antwoord op de belangrijkste vragen. Vraag dus maar raak!

4. Hoe kan ik iets doen voor Zorg Verandert?
U krijgt uitleg over de ‘huiskamerbijeenkomsten’ van het programma Zorg Verandert en hoe u iets kunt betekenen.

Waar en wanneer
De provinciale bijeenkomsten vinden vanaf 22 september tot medio november 2014 plaats op verschillende plaatsen in het land. De eerste provinciale bijeenkomst is op 22 september van 13.30 – 17.00 uur in Almere. Hier vindt u het overzicht van provinciale bijeenkomsten. U kunt zich direct inschrijven. 

 

Contact

Als u vragen heeft over Zorg Verandert of over de provinciale bijeenkomsten, stuurt u dan een e-mail naar zorgverandert@iederin.nl of bel 030-72 00 042.

 

Website

Op 22 september 2014 gaat de officiele website van het programma Zorg Verandert live.

 

Bron: Zorgverandert.nl

 

 

Terug

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante