Raadpleging: Hoe beleven cliënten de decentralisatie AWBZ?

21-08-2013 13:14

In september organiseren tien landelijke patiënten- en cliëntenorganisaties de raadpleging Zorg naar gemeenten. De raadpleging is voor mensen die in hun dagelijkse leven begeleiding, zorg of ondersteuning nodig hebben zodat zij zelfstandig kunnen leven. De tien organisaties roepen patiënten, cliënten en hun mantelzorgers op hun ervaringen over hun beperkingen en het vinden van oplossingen te delen. Hun ervaringen worden gebundeld zodat lokale belangenbehartigers, Wmo-raden en gemeenten passend beleid en maatwerk kunnen ontwikkelen.

 

Gedurende vier weken kunnen mensen hun ervaringen delen. De raadpleging Zorg naar gemeenten start op 5 september. Melden kan online en telefonisch via https://vragenlijst.dezorgvraag.nl/zorgnaargemeenten of T 030 2916 777 (op werkdagen, 10.00 tot 16.00 uur). Iedereen kan meedoen: patiënten, cliënten en mantelzorgers, mensen die zorg inkopen via een persoonsgebonden budget (pgb), maar ook mensen die zorg en ondersteuning nodig hebben en dit het liefst zelf organiseren.Grote veranderingen
Er verandert veel in de zorg. Zo zullen veel mensen die nu thuis zorg uit de AWBZ krijgen, vanaf 2015 samen met de gemeente kijken naar een passende oplossing uit de Wmo. Ook zal een deel van de mensen geholpen worden door de zorgverzekeraar vanuit de Zorgverzekeringswet. In aanloop naar deze veranderingen werken tien patiënten- en cliëntenorganisaties samen om de behoefte aan ondersteuning en de oplossingen die gevonden worden in kaart te brengen en te verspreiden.

 

Doel raadpleging
Hoe patiënten en cliënten hun ondersteuning beleven en wat hun ervaringen zijn met het vinden van passende oplossingen, is belangrijk. Krijgen zij passende zorg en ondersteuning, wat zijn goede oplossingen, wat kan beter? Wmo-raden, lokale belangenbehartigers, gemeenten en andere betrokkenen kunnen deze ervaringen gebruiken bij het ontwikkelen van passend beleid en maatwerk.

 

Programma ‘Aandacht voor iedereen’
De raadpleging is een onderdeel van de cliëntenmonitor van het programma Aandacht voor iedereen (AVI). AVI wordt gefinancierd door het ministerie van VWS. De bij het programma betrokken landelijke organisaties zijn: CG-Raad, CSO, Koepel Wmo-raden, LPGGz, Mezzo, NPCF, Oogvereniging, Per Saldo, Platform VG en Zorgbelang Nederland. Deze organisaties bundelen hun krachten omdat de ontwikkelingen die op het lokale speelveld afkomen zo ingrijpend zijn, dat samen optrekken rond de decentralisaties noodzakelijk is. Meer informatie vind u op: www.aandachtvooriedereen.nl

 

Bron: VGN

 

Terug

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante