SCP: Beschikbaarheid mantelzorgers te positief ingeschat

18-06-2014 11:09

Nederland staat aan de vooravond van de grootste herziening van de verzorgingsstaat ooit. Dit besef klinkt nog onvoldoende in het politieke en publieke debat door. Dat stelt directeur van het SCP, prof.dr. Kim Putters in het rapport ‘Rijk geschakeerd: risico’s op weg naar de participatiesamenleving’

Te hoge verwachtingen

Een van de risico’s zegt hij, is dat er in de samenleving ‘teveel en te hoge verwachtingen zijn op het terrein van arbeid, (mantel)zorg en vrijwillige inzet van mensen’.

De beschikbaarheid van mantelzorg wordt te positief ingeschat: ‘Niet ieder familielid of iedere buur is in staat om bovenop het werk ook nog te mantelzorgen. Dit komt daardoor vooralsnog op steeds dezelfde schouders neer.’

Voor Mezzo zijn deze uitspraken zeer herkenbaar. Mensen willen heel graag voor hun eigen naasten zorgen. En ze doen dit ook op grote schaal. Maar aan elke wil is een grens. Soms door de verantwoordelijkheid van kostwinner in het gezin. Of door een studie. Of door tijdelijk verminderde emotionele belastbaarheid.

Daarom is het, vindt Mezzo, belangrijk dat mensen op hun eigen wijze kunnen zorgen. Wie kan zorgen op een manier die goed bij het eigen leven past, zal langer, beter en gezonder voor de ander kunnen zorgen.

Dichtbij de burger

Dit mogelijk maken betekent dat gemeenten hun verantwoordelijkheid nemen, investeren in de informele zorg en echt dichtbij de burger gaan staan.

Dat zij goed luisteren naar de wensen en behoeften van mantelzorgers, en zorgvrijwilligers en hun netwerk. Goede zorg is immers passende zorg.


Bron: Mezzo

 

Terug

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante