Staatssecretaris Van Rijn: 'Uitstel Wmo niet wenselijk'

05-02-2014 19:11

Staatssecretaris Van Rijn (VWS) vindt uitstel van de invoering van de Wmo niet wenselijk. Dat bleek op 5 februari in een plenair debat met de Tweede Kamer over het standpunt van de VNG over de uitvoering van de nieuwe Wmo. Een kamermeerderheid was het met hem eens, tegelijkertijd uitten ook veel parlementariërs hun zorg over de haalbaarheid van de invoering per 2015.  Alleen SP en PVV pleitten voor uitstel (of nog liever intrekking) van de Wmo. Het CDA vroeg met een motie de staatssecretaris vòòr 15 maart duidelijkheid te bieden over een groot aantal randvoorwaarden.

Veel partijen pleitten voor een stevige verankering van de samenwerking tussen gemeenten en zorgverzekeraars. De staatssecretaris is het hiermee eens en zei in gesprek te zijn met gemeenten en zorgverzekeraars om dit te realiseren.

Budgetten
Ook vroegen Kamerleden meer duidelijkheid over de over te hevelen budgetten en uitten ze hun zorgen over de effecten van de decentralisaties op de zorgverzekeringspremie. Van Rijn wees erop dat er in mei duidelijkheid over de budgetten zal zijn en dat hij vòòr de behandeling van de Wmo informatie geeft over de effecten van de overheveling op de premie. Hij kondigde aan dat rond 1 april zowel de aanspraak wijkverpleging als de wijze waarop de bekostiging van deze aanspraak geregeld wordt, bekend zijn. 

Randvoorwaarden en knelpunten
Staatssecretaris Van Rijn benadrukte dat hij met gemeenten, zorgverzekeraars, cliëntenorganisaties en zorgaanbieders in overleg is om afspraken te maken over randvoorwaarden en knelpunten. Hij kondigde aan, naar verwachting, in de loop van februari 2014 de Tweede Kamer te kunnen informeren over de uitkomsten hiervan. Verder zegde de staatssecretaris nog een brief toe over de samenhang van de verschillende decentralisaties in februari.

Donderdag 7 februari wordt over de ingediende moties gestemd.

 

Bron: VGN

 

Terug

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante