Sterke toename aantal zorgvilla’s

08-08-2013 15:46

Het aantal particuliere zorgvilla's voor senioren in Nederland groeit dit jaar van 149 naar minimaal 169. ANBO vindt de groei "verklaarbaar". Vermogende ouderen betalen sinds januari 2013 een hogere eigen bijdrage AWBZ tot maximaal 2.200 euro en willen daarvoor iets terug. Dat heeft de NOS vandaag bekendgemaakt.

 

Kleinschalig

De woonkosten die bewoners betalen zijn minimaal 2500 euro. Dit naast de zorgkosten die via de AWBZ worden vergoed. De zorg wordt ook vaak ingekocht via een persoonsgebonden budget. De zorgvilla's zijn bijna altijd kleinschalige woonvormen met 10 tot 15 bewoners. Ze zijn veelal gehuisvest in monumentale panden en bewoners beschikken over eigen kamers. Het aantal zorgvilla's omvat nog maar een klein deel van de totale woonzorgmarkt: zo'n 2 procent.

 

Kwaliteit

ANBO denkt dat het voor sommige senioren vanwege de hoge eigen bijdrage die zij moeten betalen voor de reguliere verzorgingshuizen, aantrekkelijker is om meer te betalen voor een zorgvilla. Dit omdat huisvesting en service daar hoog in het vaandel staan. ANBO-directeur Liane den Haan waarschuwde al eerder dit jaar 'dat dit er aan zat te komen'. Branchevereniging Nevep zegt dat het door de snelle groei lastig is geworden om de kwaliteit in de gaten te houden. Daarom wordt aan een keurmerk voor zorgvilla's gewerkt.

Interview ANBO met BNR Nieuwsradio

 

Bron: ANBO

Terug

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorgvakantie

Sitemap | Disclaimer
Privacy beleid (AVG)

 

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante