Studeren is €400,- duurder voor studenten met een beperking

16-10-2016 12:44

Het leenstelsel maakt het studenten met een handicap nog lastiger. Dat zeggen studentenorganisaties in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder deze week kregen de onderwijswoordvoerders in de Tweede Kamer een petitie van studenten met een handicap.

Voorheen werd de studielening (’stufi’) voor een deel kwijtgescholden na het afstuderen. Tegenwoordig moeten studenten de volle mep terugbetalen, terwijl studenten met een beperking te maken hebben met extra kosten.

Volgens expertisecentrum Handicap en Studie heeft dat leenstelsel ervoor gezorgd dat het aantal studenten met een beperking in het hbo en wo gedaald met respectievelijk 18 en 15 procent. Een zorgelijke ontwikkeling, vinden de initiatiefnemers van de petitie.

Zij vinden dat er in elke studentenstad een kenniscentrum moet komen, dat studenten op weg kan helpen. Ook moet er een extra toeslag komen deze groep.

Fysio

Op basis van het Nibud becijferde initiatiefnemer Wiel&Deal wat het studenten met een beperking extra kost. Een gemiddelde student is maandelijks zo’n €1.100,- kwijt aan huur, boodschappen, studie en vrije tijd. Gehandicapte studenten moeten gemiddeld rekening houden met zo’n €400,- meer.

Dat zit hem in bijvoorbeeld fysiotherapie, de volledige eigen bijdrage die ze sowieso moeten betalen en extra reiskosten. Ook de huurprijs van een - aangepaste - studentenkamer ligt vaak wat hoger dan gemiddeld.

Daarbij komt dat studenten met een beperking vaak niet in staat zijn om naast hun studie te werken. De studenten verwijzen naar een VN-verdrag dat onlangs bekrachtigd werd door de Eerste Kamer in Nederland. Dat verdrag draagt de overheid op toegankelijk te zijn voor gehandicapten. Universiteiten, hogescholen en roc’s vallen daar ook onder.

Bron: Handicapnieuws / NoordHollands Dagblad

 

Terug

Gratis nieuwsbr ief
Blijf op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen met onze nieuwsbrief

E-mail
 

PartnersHandicare Trapliften                  

Ook een vermelding op de site?
Bekijk de diverse publicatiemogelijkheden

Vind zorg, hulp en informatie


 

De  Wat gevolgen van het Regeerakkoord voor de zorg?

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact 
Sitemap | Disclaimer

PR mogelijkheden
Promotiepakket
(Pers)berichten en events
Adverteren site en nieuwbrief

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorgvakantie

Samenwerkingspartners
JoHo | Het Coachhuis | Ik zoek loopbaanbegeleiding

Gratis Nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen in de wereld van zorg & hulp? Meld je aan

Volg Atlas van Zorg & Hulp
Twitter
Linked In
Facebook
Nieuwsbrief
RSS feed

 

© 2012 - 2016 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante