SVB moet betalen voor late uitbetaling pgb

22-06-2015 20:43

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) moet hulpverleners die pgb-gelden te laat ontvangen, dezelfde schadevergoeding betalen als een werkgever die het loon aan zijn werknemers te laat uitbetaalt. Dit heeft een kantonrechter in Amsterdam vrijdag in kort geding besloten in één zaak die was aangespannen door een Friese hulpverleenster.

De uitspraak is uitzonderlijk omdat de eigenlijke werkgever van de zorgverlener de persoon is die verzorgd wordt en niet de SVB. Maar omdat de SVB tegenwoordig rechtstreeks uitkeert aan de zorgverlener en de eigenlijke werkgever daaraan niet te pas komt, acht de rechter de wettelijke 'werkgeversbepaling' van toepassing op de SVB.

De wettelijke verhoging is in dit geval 25 procent. De SVB moet de zorgverleenster uit Franeker een voorschot van 1100 euro op de verhoging betalen. Volgens de kantonrechter is mogelijke precedentwerking geen reden om de wettelijke rechten van de werkneemster te schenden.

Advocaat Van der Goot die het kort geding heeft gevoerd, vindt het ,,heel belangrijk'' dat een zorgverlener bij late betaling niet de persoon voor de rechter hoeft te dagen waarmee de zorgrelatie bestaat. In de zaak waarin de kantonrechter heeft besloten, verleent de eiseres maximaal drie dagen per week zorg en begeleiding aan een hulpbehoevende vrouw, waarmee zij sinds 2013 een arbeidsovereenkomst heeft. De SVB is wettelijk verplicht terecht ingediende declaraties binnen dertig dagen uit te betalen. Vanaf de vierde dag van betalingsachterstand bouwt een werknemer volgens het Burgerlijk Wetboek recht op verhoging op. -

Bron: Handicapnieuws

Door de hersenactiviteit van een comapatiënt de eerste 24 uur permanent te meten, kan de kans op herstel veel beter worden voorspeld. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Twente, het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem en het Medisch Spectrum Twente in Enschede.

Met de nieuwe methode is het mogelijk om in de helft van de comagevallen de kans op herstel goed en veel sneller te voorspellen dan nu gebeurt. De mate van herstel van de hersenactiviteit in de eerste 24 uur heeft een veel grotere voorspellende waarde voor de ernst van de hersenbeschadiging dan de onderzoeken die nu worden uitgevoerd, blijkt uit het onderzoek dat is gepubliceerd in het vooraanstaande wetenschappelijke vakblad Neurology.

Op dit moment wordt van comapatiënten één EEG gemaakt dat de elektrische activiteit van de hersenen meet. Verder krijgen ze elektrische prikkels toegediend om te bepalen hoe gevoelig ze daarvoor nog zijn. Met die methode is het mogelijk bij één op de tien patiënten een juiste voorspelling te doen van de mogelijkheden voor herstel.

Kansen.

Artsen zijn daarom al veel langer op zoek naar een betere manier om de kansen van comapatiënten in te schatten. Ook voor familieleden is dat van groot belang, omdat rond comapatiënten moeilijke beslissingen spelen over het doorzetten of staken van behandelingen.

Die betere methode lijkt nu gevonden. Het onderzoek van de universiteit en de twee ziekenhuizen heeft drie jaar gelopen en is uitgevoerd met de gegevens van driehonderd patiënten. Daarmee is het volgens de onderzoekers het grootste dat ooit is gedaan op dit gebied.

Inmiddels is besloten dat de Universiteit Twente een vervolgonderzoek start naar de ethische vragen die door het onderzoek worden opgeworpen, bijvoorbeeld wie bepaalt wanneer de kansen van een comapatiënt zo slecht zijn dat stoppen met behandelen gerechtvaardigd is? - See more at: https://www.handicapnieuws.net/maandag/22-juni-2015-9/25.php#sthash.63b15sOv.dpuf

Terug

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorgvakantie

Sitemap | Disclaimer
Privacy beleid (AVG)

 

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante