Tarief 20 euro voor informele zorg uitgesteld

25-11-2014 09:51

Onder druk van Per Saldo heeft de staatssecretaris besloten dat het nieuwe pgb-tarief voor informele zorg van 20 euro bij de zorgverzekeraar niet ingaat per 1 januari 2015. De vereniging heeft deze week verschillende keren contact gehad met het ministerie om uit te leggen dat budgethouders in de problemen komen wanneer het tarief voor informele zorg per 1 januari ingevoerd zou worden. Dit uitstel tot 1 mei is een eerste stap naar een oplossing. Ten minste als de Eerste Kamer 9 december akkoord gaat met alle wijzigingen in de Zorgverzekeringswet.

Persoonlijke verzorging en verpleging gaan per 1 januari uit de Awbz over naar de zorgverzekeraars. Zo lang de indicatie geldt, maar uiterlijk t/m 31 december 2015, kunnen budgethouders hun zorg blijven regelen met het  pgb. Maar het tarief mogen de zorgverzekeraars wel per 1 januari aanpassen. De meeste zorgverzekeraars gaan de tarieven voor persoonlijke verzorging direct per 1 januari 2015 korten. En informele zorgverleners wilden ze op een maximum tarief van 20 euro per uur zetten. Daar is een stokje voor gestoken, voor dat laatste.

 

Periode te kort

De staatssecretaris besloot vanochtend dat dit tarief van 20 euro voor informele zorgverleners niet per direct in mag gaan, maar per 1 mei 2015. Hierdoor hebben de huidige budgethouders, die met de functie persoonlijke verzorging en/of verpleging overgaan naar de Zorgverzekeringswet, niet direct te maken met het lage informele tarief. Ze krijgen wel te maken met de algehele korting op de tarieven in het kader van de bezuinigingen.

 

Wat is informele zorg?

Per Saldo is er echter voorstander dat de periode minimaal een half jaar was. Op deze manier krijgen de budgethouders pas echt een redelijke termijn om overeenkomsten aan te passen en om eventuele nieuwe zorgverleners te vinden.
De periode die dan ontstaat wil Per Saldo ook gebruiken om met Zorgverzekeraars Nederland (de branchevereniging van de zorgverzekeraars) en het ministerie van VWS in gesprek te gaan over de gekozen definitie van informele zorg. Ook wil Per Saldo dat wordt onderzocht of dit tarief wel toereikend is voor de groep voor wie ze het willen invoeren. Zorgverzekeraars scharen onder dit tarief niet alleen familieleden en naasten onder, maar ook zorgverleners die in loondienst zijn met een arbeidsovereenkomst. Aangezien zij ook nog belasting moeten betalen over dit bedrag en hun reiskosten uit dit bedrag betaald moeten worden, blijft er te weinig over, waardoor zij de overeenkomst in sommige gevallen moeten beëindigen.

 

Bron: Per Saldo

 

 

 

 

Terug

Gratis nieuwsbr ief
Blijf op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen met onze nieuwsbrief

E-mail
 

PartnersHandicare Trapliften                  

Ook een vermelding op de site?
Bekijk de diverse publicatiemogelijkheden

Vind zorg, hulp en informatie


 

De  Wat gevolgen van het Regeerakkoord voor de zorg?

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact 
Sitemap | Disclaimer

PR mogelijkheden
Promotiepakket
(Pers)berichten en events
Adverteren site en nieuwbrief

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorgvakantie

Samenwerkingspartners
JoHo | Het Coachhuis | Ik zoek loopbaanbegeleiding

Gratis Nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen in de wereld van zorg & hulp? Meld je aan

Volg Atlas van Zorg & Hulp
Twitter
Linked In
Facebook
Nieuwsbrief
RSS feed

 

© 2012 - 2016 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante