Toilet voor rolstoel vaak onbereikbaar

12-08-2014 15:20

Meer dan de helft van de toiletten voor lichamelijk gehandicapten kan niet worden gebruikt door mensen in een rolstoel. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Instituut voor Rolstoeltoegankelijkheid. Het instituut heeft 175 toiletten onderzocht en daarvan bleek slechts eenderde geschikt voor rolstoelers.

Het instituut heeft gekeken naar toiletvoorzieningen in winkelcentra, de horeca, theaters, overheidsgebouwen, zorginstellingen en stations. De onderzoekers komen tot de conclusie dat een rolstoeler op die plekken eerder niet dan wel naar de wc kan.

In bijna een kwart (22 procent) van de gebouwen is helemaal geen aangepast toilet aanwezig. Waar er wel zo'n voorziening is, wordt die soms gebruikt voor opslag. Ook stuitte het instituut op toiletten die alleen per trap bereikbaar waren, waar de deur niet volledig open kan of waar een dranger op de deur zit. Eenmaal in het toilethokje gaat het ook nogal eens fout: soms hangt de spiegel te hoog, is het zeepbakje onbereikbaar of kan niet worden doorgespoeld zonder hulp te roepen.

 
Wetgeving

In 2012 heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen waarin werd gevraagd om ratificatie van een VN-verdrag, waarin is vastgelegd dat mensen in een rolstoel recht hebben om zonder belemmeringen allerlei voorzieningen te kunnen gebruiken. Dat gaat dit jaar gebeuren en dan komt er wetgeving om die ratificatie vorm te geven.

De Branchevereniging van Nederlandse Architectenbureaus juicht de wetgeving toe. Nu al worden er in het bouwbesluit eisen gesteld aan voorzieningen voor rolstoelers, maar die zijn minimaal. De branchevereniging bereidt daarom cursussen voor om architecten te leren om bij het ontwerpen van gebouwen rekening te houden met gehandicapten.

 

Bron: NOS

 

Terug

Gratis nieuwsbr ief
Blijf op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen met onze nieuwsbrief

E-mail
 

PartnersHandicare Trapliften                  

Ook een vermelding op de site?
Bekijk de diverse publicatiemogelijkheden

Vind zorg, hulp en informatie


 

De  Wat gevolgen van het Regeerakkoord voor de zorg?

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact 
Sitemap | Disclaimer

PR mogelijkheden
Promotiepakket
(Pers)berichten en events
Adverteren site en nieuwbrief

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorgvakantie

Samenwerkingspartners
JoHo | Het Coachhuis | Ik zoek loopbaanbegeleiding

Gratis Nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen in de wereld van zorg & hulp? Meld je aan

Volg Atlas van Zorg & Hulp
Twitter
Linked In
Facebook
Nieuwsbrief
RSS feed

 

© 2012 - 2016 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante