Twijfel over passend onderwijs

05-09-2013 16:14

Tweede  Kamer maakt zich grote zorgen over de invoering van het  passend onderwijs. Is het basisonderwijs er wel klaar voor, nu blijkt dat veel scholen negatieve financiële buffers hebben? Dat bleek tijdens het debat met staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs.

 

Kinderen met een beperking of gedragsproblemen zijn vanaf augustus 2014 welkom op gewone basisscholen. Beleid is om steeds meer kinderen binnen het reguliere onderwijs hun plaats te laten vinden. Basisscholen en speciaal onderwijs zullen veel intensiever met elkaar moeten samenwerken dan tot nu toe. Dat vergt extra middelen en inzet van menskracht.

 

Uit een onderzoek van de Algemene Rekenkamer bleek echter dat veel scholen weinig reserves meer hebben; 20% bleek zelfs een negatieve buffer te hebben. Conclusie van de Rekenkamer was: “De wankele verhouding tussen mensen, middelen, taken en tijd in het basisonderwijs vormt een risico voor de succesvolle inpassing van passend onderwijs.”

 

Verontrustend

D66-Kamerlid eist dat de staatssecretaris ingrijpt. De partij vreest failliete scholen en twijfelt sterk of scholen passend onderwijs wel aankunnen. “Het gaat mis als we zo doorgaan.” Ook de coalitiepartijen PvdA en VVD vinden de conclusies van de Rekenkamer ‘verontrustend’ en ‘zorgwekkend’.

 

Volgens de Staatssecretaris is de invoering van het passend onderwijs geen bezuinigingsoperatie. Scholen met financiële problemen moeten van hem snel hun financiële situatie op orde zien te brengen.

 

Meer toezicht

Staatssecretaris Dekker wil dat het toezicht wordt vergroot omdat de scholen meer financiële verantwoordelijkheid krijgen. “We moeten niet zeggen: we blazen de invoering van het passend onderwijs af”, . Wel wil hij laten uitzoeken hoe het kan dat de ene basisschool financieel beter presteert dan de ander.

 

Bron: Leefwijzer

 

Terug

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante