Van Rijn: bestaande cliënten ZZP VG 3 en 4 kunnen in instelling blijven

07-03-2013 14:00

Staatssecretaris Van Rijn (VWS) heeft tegenover het NOS Journaal gezegd dat cliënten met een zorgzwaartepakket VG 3 en 4 die in een instelling wonen, daar kunnen blijven wonen. Daarmee lijkt hij tegemoet te komen aan de belangrijkste bezwaren van de VGN tegen het regeerakkoord, waarin staat dat mensen met een dergelijke zorgvraag niet meer voor continu zorg in aanmerking komen. VGN-directeur Hans Schirmbeck: 'We waren hierover in gesprek met de staatssecretaris en de signalen waren al hoopvol. Met deze uitspraak zorgt hij nu voor duidelijkheid en dat is goed nieuws. We hopen het snel zelf van hem te horen en er verder over te kunnen praten.'

In het regeerakkoord staat dat mensen met zo'n zorgzwaartepakket in de toekomst geen aanspraak meer maken op verblijf in een instelling. Het kabinet beoogt daarmee dat deze cliënten langer thuis blijven wonen. Voor hun zorg moeten ze dan aankloppen bij de gemeente (Wmo). Maar het was nog onduidelijk of dat alleen voor nieuwe cliënten of ook bestaande cliënten gold. Daarin schept Van Rijn nu dus duidelijkheid.

Thuis in een kern-AWBZ
De VGN heeft zich de afgelopen periode achter deze doelgroep geschaard. Wij vinden namelijk dat ze bij uitstek thuis horen in een kern-AWBZ, aangezien ze continu zorg in de nabijheid nodig hebben. Binnen de Wmo is dit permanente toezicht niet haalbaar.

VGN-voorzitter Heleen Dupuis noemde de maatregel onacceptabel eind januari in actualiteitenrubriek EenVandaag. Ook vanuit de Leerstoel Geneeskunde voor Verstandelijk Gehandicapten wordt nadrukkelijk geadviseerd de doelgroep met indicatie ZZP VG 3 en 4 binnen de AWBZ te houden.

Om wat voor mensen gaat het en welke intensieve zorg en begeleiding hebben ze nodig? Om ook de Tweede Kamer te overtuigen, stuurden we de Kamerleden een dvd over Harry, een 83-jarige man met een ZZP VG 4. Met deze dvd wilde de VGN deze cliënten in de gehandicaptenzorg een gezicht geven.

Extramuraliseren: hoe zit dat ook alweer?
Nieuwe cliënten met een relatief lichte zorgvraag (ZZP VG 1 en 2) maken vanaf 2013 geen aanspraak meer op verblijf in een instelling. Hiermee wil het kabinet bewerkstelligen dat ze langer thuis blijven wonen. Extramuraliseren noemen we deze ontwikkeling. In 2015 wil het kabinet hetzelfde doen voor nieuwe cliënten met een ZZP VG 3, en in 2016 voor cliënten ZZP VG 4. Voor hun zorg kunnen ze dan een beroep doen op de gemeente (Wmo).

Vervolg
De VGN is blij met deze toezegging van de staatssecretaris maar wil nog een stap verder. Wij vinden dat ook nieuwe mensen die qua zorgvraag onder zorgzwaartepakket VG 3 en 4  vallen, thuishoren in een landelijke kern-AWBZ.

Bron: VGN

Lees ook:

Ontwikkelingen in de zorg

 

Terug

Vind zorg, hulp en informatie

 

Gevolgen miljoenennota 2020 voor zorg en welzijn

De Miljoenennota en Rijksbegroting worden op Prinsjesdag (dinsdag 17 september 2019) weer bekend gemaakt.

Lees hier wat de gevolgen van de Miljoenennota 2020 zijn voor zorg en welzijn

Wonen, zorg &  leven

Uw eigen appartement in een kleinschalig, sfeervol pand. Alle benodigde zorg 24 uur per dag binnen handbereik. Veel persoonlijke aandacht voor uw welzijn. 15 locaties in Nederland.

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante