Van Rijn: "Elke PGB-houder kan nu declareren"

03-02-2015 17:10

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) heeft met de Sociale Verzekeringsbank (SVB) afgesproken dat elke PGB-houder declaratie over januari kan opsturen. Dus ook de budgethouders die nog níets hebben gehoord van de SVB of nog geen definitief akkoord hebben gekregen op hun papierwerk. Voor hen gaat de SVB extra hard aan de slag de komende dagen om alles in orde te maken.

75% gevallen krijgt binnen 5 dagen geld

Voor alle PGB-houders die sinds gisteren (1 februari 2015) starten met declareren, geldt in 75% van de gevallen dat alles in de startblokken staat om uit te betalen. Binnen 5 werkdagen na ontvangst van de declaratie. In de resterende 25% van de gevallen gaat de Sociale Verzekeringsbank extra hard aan de slag om mensen helderheid te bieden en te zorgen dat er voor half februari betaald kan worden. De PGB betalingen die in januari gedaan moesten worden zijn inderdaad voor het overgrote deel volgens planning eind januari gestort door de SVB.

Snel voor iedereen duidelijkheid

Van Rijn: “Ik begrijp heel goed hoe vervelend het is voor mensen als er onduidelijkheid bestaat. Voor de meeste mensen is dat gelukkig niet het geval. Met de SVB heb ik afspraken gemaakt om die duidelijkheid er snel voor iedereen te krijgen. Maar mensen hoeven daar niet op te wachten. Stuur de declaratie over januari zo snel mogelijk op via de SVB website, email of gewone post. Ook als u nog niets heeft gehoord. De SVB neemt alles in behandeling en zorgt er voor dat het geld er snel komt.”

Voorschot bij spoed

Voor situaties die toch meer spoed eisen, worden in overleg tussen de SVB en Per Saldo individuele oplossingen gezocht waarbij een voorschot een van de mogelijkheden is.

Aanpak fraude voor solide regeling

Voor veel mensen is het pgb een hele waardevolle oplossing en daarom heeft de staatssecretaris het budget in alle nieuwe wetten verankerd. Bij een solide, houdbare pgb-regeling hoort het voorkomen van fraude. Naast de huisbezoeken was een van de maatregelen om het persoonsgebonden budget niet meer op de rekening van de cliënt te storten: trekkingsrecht.

Trekkingsrecht voorkomt fraude

Trekkingsrecht is op 1 januari 2015 ingevoerd in de Wet langdurige zorg (Wlz), de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015) en in de Jeugdwet. Trekkingsrecht voorkomt fraude, omdat de (hoge) geldbedragen niet meer op de rekening van de budgethouder worden gestort en de controle niet meer achteraf, maar van te voren worden uitgevoerd. Naarmate er langer met trekkingsrecht gewerkt wordt, worden verdachte transacties steeds beter herkend.

Bron: Rijksoverheid

 

Terug

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante