Van Rijn: ‘luister naar vragen mantelzorger’

21-07-2013 21:31

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) roept gemeenten en zorgverleners op beter te luisteren naar de behoeften en vragen van mantelzorgers en vrijwilligers. Wanneer mensen langer thuis blijven wonen, wordt er meer van hun omgeving gevraagd. Betere ondersteuning voor die groep is dan cruciaal.

Dat schrijft de bewindspersoon vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. ‘Mantelzorgers doen belangrijk en bewonderenswaardig werk en verdienen daarbij rugdekking. Daarom maak ik werk van een betere ondersteuning van mantelzorgers om hun taken te verlichten’, aldus Van Rijn.

 

Nooit verplicht

Om dit voor elkaar te krijgen, komt er een handreiking respijtbeleid voor gemeenten. De website www.regelhulp.nl wordt uitgebreid met een deel voor informele zorg en de site www.invoorzorg.nl wordt het portaal voor het verspreiden van goede voorbeelden. Daarnaast schrijft de staatssecretaris nogmaals dat hij mantelzorgers niets zal verplichten en nooit zal laten opdraaien voor lijfsgebonden zorg.

 

Mantelzorg versterken

Van Rijn regelt verder dat mantelzorgers meepraten wanneer de gemeente de zorgvraag van hun naasten in kaart brengt. De gemeenten krijgen tevens de taak mantelzorgers een blijk van waardering te geven.

In zorginstellingen krijgen mantelzorgers een rol bij het opstellen van het zorgplan. Zo blijft de kennis en kunde van de mantelzorger behouden wanneer professionele zorg om de hoek komt kijken.

 

Verbinden mantelzorg en professionele zorg

Om de verbinding tussen mantelzorg en professionele zorg verder vorm te geven, zal de staatssecretaris hiervoor extra aandacht vragen in de opleiding van zorgprofessionals. Van Rijn: ‘Op werkbezoeken merk ik hoe groot de rol is die mantelzorgers spelen in het geluk van de mensen om hen heen. Daarom zie ik hen en zorgprofessionals als partners; zij vullen elkaar aan’.

 

Brede samenwerking

Van Rijn werkte voor zijn brief samen met de VNG en de organisaties voor vrijwilligers en mantelzorgers (Mezzo, de Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV), Het Rode Kruis, Kerk in Actie, Humanitas, Present, de Zonnebloem, Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Nederland (VPTZ Nederland), en MEE Nederland), de aanbieders van zorg (GGZ Nederland, MOgroep, BTN, VGN, Actiz) en de organisaties van professionele zorg (VenVN, LHV, Verenso en NVMW). Met deze partijen zal de staatssecretaris een Agenda voor de Toekomst opstellen.

 

Hervorming langdurige zorg

Het vergroten van de betrokkenheid van de samenleving vormt met kwaliteit en houdbaarheid de motieven van de hervorming van de langdurige zorg. Van Rijn heeft zijn brief hervorming langdurige zorg op 25 april j.l. naar de Tweede Kamer gestuurd.

 

Bron: Rijksoverheid

Terug

Gratis nieuwsbr ief
Blijf op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen met onze nieuwsbrief

E-mail
 

PartnersHandicare Trapliften                  

Ook een vermelding op de site?
Bekijk de diverse publicatiemogelijkheden

Vind zorg, hulp en informatie


 

De  Wat gevolgen van het Regeerakkoord voor de zorg?

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact 
Sitemap | Disclaimer

PR mogelijkheden
Promotiepakket
(Pers)berichten en events
Adverteren site en nieuwbrief

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorgvakantie

Samenwerkingspartners
JoHo | Het Coachhuis | Ik zoek loopbaanbegeleiding

Gratis Nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen in de wereld van zorg & hulp? Meld je aan

Volg Atlas van Zorg & Hulp
Twitter
Linked In
Facebook
Nieuwsbrief
RSS feed

 

© 2012 - 2016 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante