Van Rijn meer tijd nodig voor herstelplan pgb's

01-07-2015 12:14

Staatssecretaris Van Rijn heeft meer tijd nodig voor zijn herstelplan voor het stelsel van persoonsgebonden budgetten (pgb's). Eerder beloofde hij de Tweede Kamer dat hij de problemen na de zomer zou hebben opgelost. Nu schrijft hij in een brief dat het de ambitie is om het systeem op 1 januari a.s. te "stabiliseren". 

Volgens Van Rijn is aanpassing van het stelsel een "kritisch proces", waarbij "herstelacties" op elkaar kunnen inwerken. Externe onderzoekers moeten vaststellen of de genomen maatregelen effectief zijn. Ook moet de Sociale Verzekeringsbank (SVB) het systeem voor geautomatiseerde verwerking nog testen.

Een tweede probleem is dat de gemeenten nog niet alle pgb-aanvragen opnieuw hebben bekeken. Dat zou in dit overgangsjaar van het oude naar het nieuwe systeem wel moeten gebeuren. Van Rijn wil deze zomer met de gemeenten afspraken maken, zodat op 1 januari is vastgesteld of iedereen die een pgb ontvangt, daar nog recht op heeft. 

95 procent

Sinds 1 januari krijgen pgb-ontvangers hun budget niet meer vooraf uitbetaald, maar moeten ze alle ontvangen zorg achteraf declareren. Het kabinet nam deze maatregel om fraude tegen te gaan. 

Na 1 januari kwamen veel pgb-ontvangers in de problemen, omdat hun declaraties niet of te laat werden uitbetaald. Volgens Van Rijn is sinds 1 april 95 procent van de terecht ingediende declaraties binnen tien werkdagen na binnenkomst betaald.

De invoering van het nieuwe stelsel is zeer problematisch verlopen. Van Rijn moet woensdag voor de zevende keer naar de Tweede Kamer komen om zich te verantwoorden.

Bron: NOS

 

 

Terug

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorgvakantie

Sitemap | Disclaimer
Privacy beleid (AVG)

 

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante