Van Rijn overvalt gemeenten met nieuwe deadline

21-08-2015 11:38

Gemeenten voelen zich overvallen door de brief van VWS-staatssecretaris Martin van Rijn aan alle wethouders Wmo en Jeugd, waarin hij hen maant tot spoed bij de herbeoordeling van de persoonsgebonden budgetten (pgb’s). Ze hebben tot 1 oktober de tijd, anders komen de administratieve verwerking en de noodzakelijke controles die voor 1 januari moeten plaatsvinden in de knel.

Eerder deze maand plaatste de VNG al een brief aan alle gemeenten op haar website, waarin zij adviseerde ‘tijdig’ aan de slag te gaan met de herbeoordeling van aflopende indicaties van pgb-houders. De VNG beloofde daarin ‘alles op alles te zetten’ om de gemeenten adequaat te ondersteunen. Kennelijk was dat voor Van Rijn niet voldoende. Hij vond het nodig om, mede namens staatssecretaris Jetta Klijnsma van SZW, zijn brandbrief naar de wethouders te sturen – als ‘aanvulling’ op het VNG-bericht.

De nieuwe deadline van 1 oktober komt voor veel wethouders als een verrassing, zij dachten er twee maanden langer over te mogen doen. De VNG durft niet te beloven dat alle gemeenten voor 1 oktober klaar zijn met de herbeoordelingen. Het is een forse klus die zorgvuldig moet worden uitgevoerd. De VNG ontvangt signalen dat gemeenten hiermee worstelen, ondanks de ondersteuning die ze krijgen van onder meer het Ondersteuningsteam Decentralisaties.

Van Rijn erkent in zijn brief dat de invoering van het trekkingsrecht pgb op 1 januari 2015 niet goed is verlopen. Sinds die datum wordt het pgb niet meer op de bankrekening van de cliënten gestort, maar lopen de betalingen aan de zorgverleners via de Sociale Verzekeringsbank. Veel zorgverleners klagen sindsdien dat zij lang op hun geld moeten wachten. Van Rijn is er alles aan gelegen om nieuwe betalingsproblemen per 1 januari 2016 te voorkomen en wil, schrijft hij, ‘gemeenten nu zo veel mogelijk laten profiteren van de leerervaringen en maximale voorbereidingstijd bieden in de hoop en verwachting gemeenten daarmee te helpen hun verantwoordelijkheid in de keten te dragen’.

Tegen de NOS zei een woordvoerder van Van Rijn dat gemeenten al lang bezig zijn met de operatie en dat de nieuwe deadline ‘goed haalbaar’ is. (LM)

Bron: VNG Magazine

 

Terug

Gratis nieuwsbr ief
Blijf op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen met onze nieuwsbrief

E-mail
 

PartnersHandicare Trapliften                  

Ook een vermelding op de site?
Bekijk de diverse publicatiemogelijkheden

Vind zorg, hulp en informatie


 

De  Wat gevolgen van het Regeerakkoord voor de zorg?

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact 
Sitemap | Disclaimer

PR mogelijkheden
Promotiepakket
(Pers)berichten en events
Adverteren site en nieuwbrief

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorgvakantie

Samenwerkingspartners
JoHo | Het Coachhuis | Ik zoek loopbaanbegeleiding

Gratis Nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen in de wereld van zorg & hulp? Meld je aan

Volg Atlas van Zorg & Hulp
Twitter
Linked In
Facebook
Nieuwsbrief
RSS feed

 

© 2012 - 2016 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante