'Veel onduidelijk rond eigen bijdrage in gemeenten'

25-08-2015 10:35

Veel gemeenten hebben de eigen bijdrages die burgers moeten betalen voor zorg flink verhoogd. Hierdoor haken bestaande cliënten af en komen er minder nieuwe cliënten omdat ze de kosten te hoog vinden. Dat stellen verschillende zorgaanbieders in het Financieel Dagblad. De kosten zijn vooral gestegen voor mensen met een gemiddeld of hoger inkomen. In sommige gevallen is de eigen bijdrage hoger dan wat de gemeente aan de zorgaanbieder betaalt.

Sinds dit jaar hebben de gemeenten zelf de verantwoordelijkheid voor een groot deel van de zorg voor chronisch zieken en gehandicapten, Ze hebben het overgenomen van het Rijk. Gemeenten mogen nu zelf bepalen welk deel van de kosten van de zorg ze bij de burger in rekening brengen. Er is wel een maximum vastgesteld, dat is afhankelijk van het inkomen.

 

Gemeenten
"Er zijn gemeenten die nu bedragen doorgeven van 60 euro tot 70 euro per uur", ziet Jan Voortman, directeur van Professionals in NAH (niet-aangeboren hersenletsel). "Iemand die veel zorg afneemt, kan ervan uitgaan dat hij of zij aan de maximale eigen bijdrage per vier weken komt. Maar als je maar één of twee uur per week gebruikmaakt van zorg, word je gestraft met een heel hoge eigen bijdrage." Voortman stelt ook dat er gemeenten zijn die dubbel incasseren. "Eerst van het Rijk en vervolgens brengen ze de kosten ook nog bij de burger in rekening." IederIn, het netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte, krijgt veel meldingen binnen van mensen die schrikken van de hoogte van de eigen bijdrage en hier niet van op de hoogte waren. "Als ze dat eerder hadden geweten, dan hadden ze mogelijk een andere beslissing genomen", aldus een woordvoerder.

Onwetendheid
Een zorgaanbieder die anoniem wil blijven in de krant stelt dat het soms ook onwetendheid is van gemeenten. "Gemeenten geven aan het Centraal Administratie Kantoor, dat de eigen bijdrages voor gemeenten int, door hoeveel ze aan zorg kwijt zijn. Maar vaak realiseren ze zich helemaal niet wat het gevolg voor de berekening van de eigen bijdrage is." Deze zorgaanbieder en Professionals in NAH schatten dat bij 30 procent tot 50 procent de hoogte van de eigen bijdrages fors hoger ligt dan toen de zorg nog door het Rijk werd geregeld.

 

Terug

Gratis nieuwsbr ief
Blijf op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen met onze nieuwsbrief

E-mail
 

PartnersHandicare Trapliften                  

Ook een vermelding op de site?
Bekijk de diverse publicatiemogelijkheden

Vind zorg, hulp en informatie


 

De  Wat gevolgen van het Regeerakkoord voor de zorg?

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact 
Sitemap | Disclaimer

PR mogelijkheden
Promotiepakket
(Pers)berichten en events
Adverteren site en nieuwbrief

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorgvakantie

Samenwerkingspartners
JoHo | Het Coachhuis | Ik zoek loopbaanbegeleiding

Gratis Nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen in de wereld van zorg & hulp? Meld je aan

Volg Atlas van Zorg & Hulp
Twitter
Linked In
Facebook
Nieuwsbrief
RSS feed

 

© 2012 - 2016 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante