VGN: Bezuinigen op ZZP VG 4 is onacceptabel

23-01-2013 16:48

De actualiteitenrubriek EenVandaag besteedt vanavond (18.15 uur, Nederland1) aandacht aan de problematiek van mensen met een zorgzwaartepakket VG 4. Aanleiding daarvoor is het filmpje dat de VGN hierover maakte en naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. In dat filmpje staat Harry centraal, 83 jaar oud en al 80 jaar verstandelijk niet ouder dan 3.

EenVandaag maakte een reportage over Albert Jan, een bewoner van Abrona in Soesterberg. Hij heeft een ZZP VG4 en zou volgens het regeerakkoord, net als alle andere 9.000 mensen met zo'n indicatie, vanuit de AWBZ moeten overgaan naar de Wmo. In het ergste geval zouden zij hun instellingen moeten verlaten om zelfstandig te gaan wonen. Overigens mogen de instellingen deze cliënten wel een woonplaats aanbieden, maar ze zullen dan huur moeten betalen. Over hun zorgvraag zouden ze met ambtenaren moeten onderhandelen in een zogeheten keukentafelgesprek. Albert Jan is daartoe net zo min in staat als Harry. Zij hebben intensieve zorg en begeleiding nodig en horen daarom volgens de VGN thuis in een kern-AWBZ.

Dupuis: maatregel is onacceptabel
In de reportage komt de vader van Albert Jan aan het woord. Hij zet uiteen dat hij niet zou weten hoe het verder moet met zijn zoon als het regeerakkoord werkelijkheid wordt. De voorzitter van de raad van bestuur van Abrona, Jan Duenk, vertelt dat hij best wil meedenken over bezuinigingen op de zorg, maar dat bezuinigen op mensen als Albert Jan uit den boze is.

VGN-voorzitter Heleen Dupuis zegt dat zij zowel in die functie als in haar hoedanigheid van VVD-Eerste Kamerlid de maatregel met betrekking tot ZZP4 onacceptabel vindt: "Ja, natuurlijk zeg ik dat ook tegen Mark Rutte. Als hij dit filmpje van Harry ziet, kan hij dit niet willen." Zij vertelt dat het ZZP4-besluit een vergissing van het kabinet moet zijn: "Er is simpelweg te kort over nagedacht, dit kan het kabinet niet handhaven. Het is dramatisch: een kind van 3 kan je niet zelfstandig laten wonen. Dit is een ramp. Je moet er niet aan denken wat er gebeurt als deze mensen niet meer worden begeleid. Deze maatregel moet echt worden herzien."

Extramuraliseren: hoe zit dat ook alweer?
Nieuwe cliënten met een lichte zorgvraag (ZZP VG 1 en 2) maken vanaf 2013 geen aanspraak meer op verblijf in een instelling. Hiermee wil het kabinet bewerkstelligen dat ze langer thuis blijven wonen. Extramuraliseren noemen we deze ontwikkeling. In 2015 wil het kabinet hetzelfde doen voor nieuwe cliënten met een ZZP VG 3, en in 2016 voor cliënten ZZP VG 4. Voor hun zorg kunnen ze dan een beroep doen op de gemeente (Wmo).

De VGN vindt juist dat mensen als Albert Jan en Harry - mensen met een indicatie voor ZZP VG 4 - bij uitstek thuis horen in een kern-AWBZ, aangezien ze continu zorg in de nabijheid nodig hebben. De doelen van de Wmo, zoals zelfredzaamheid en eigen regie, leveren voor hen geen enkele meerwaarde op, integendeel zelfs.

 

Bron: VGN

Terug

sitestat

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante