VGN: staatssecretaris handelt onrechtmatig

11-07-2012 14:34

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) spant een kort geding aan tegen de staat om de Agema-gelden voor de langdurige zorg veilig te stellen. De VGN vindt dat instellingen geen goed werkgeverschap kunnen leveren als ze pas aangenomen personeel nu alweer moeten ontslaan. GGZ Nederland wacht nog even af.

In september 2011 zegde VWS-staatssecretaris Veldhuijzen Van Zanten extra geld toe aan de langdurige zorg, VVT, gehandicaptenzorg en ggz – de zogenoemde Agema-gelden. Tijdens het lenteakkoord zijn bezuinigingen in de zorg afgesproken. Later bleek dat de Agema-gelden deels zouden sneuvelen in de bezuinigingen.
De zorginstellingen hebben vorig jaar met het extra geld meteen personeel aangenomen en extra mensen opgeleid om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. De staatssecretaris heeft nu eenzijdig het convenant met VGN en GGZ Nederland over de Agema-gelden opgezegd. De opzegging van de convenant geldt niet voor de VVT-sector, daar wordt het extra zorggeld vooralsnog niet weggehaald.
De VGN vindt dat de staatssecretaris "onrechtmatig handelt" en spant daarom een kort geding aan ondanks dat in de convenant een bepaling is opgenomen dat de afspraken “rechtens niet afdwingbaar zijn”.

VVT

VGN-directeur Hans Schirmbeck schat in dat het kort geding zeker kans van slagen heeft. "Op aansporing van de Tweede Kamer heeft VWS uitgebreide afspraken met ons gemaakt. Wij werden de afgelopen maanden op de huid gezeten om te investeren in personeel en opleiding. Dan verandert de politieke werkelijkheid en kunnen we ermee stoppen. Wij willen aan de rechter voorleggen of dat zomaar kan."

GGZ

GGZ Nederland gaat nog geen kort geding aanspannen: "Het moment was niet handig. De opzegging viel samen met de besprekingen die wij hadden met VWS over de meerjarenafspraken in de ggz", verklaart de woordvoerder van GGZ Nederland. In die meerjarenafspraken staat onder meer dat het verlies aan bedden in de ggz gepaard kan gaan met meer inzet van ambulante ggz-zorg. (Zorgvisie – Carolien Stam)

Bron: Zorgvisie

Terug

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante