Vijf ideeën strijden in finale Het Beste Zorgidee

08-11-2015 11:59

De vijf genomineerden voor de finale van Het Beste Zorgidee zijn bekend. De jury selecteerde de vijf finalisten uit bijna zeshonderd inzendingen. De genomineerde ideeën zijn het Thuiskomertje, een online herstelprogramma, een app voor wijkverpleging, kleurzeep en Wiestaateraanmijnbed.nl. Heel Nederland kan vanaf nu bepalen wie van de vijf finalisten het Beste Zorgidee van 2015 heeft.

De finalisten lichten hun idee in een video toe. Het Nederlandse publiek kan tot en met zondag 8 november stemmen. Voorgaande jaren brachten duizenden mensen hun stem uit voor deze zorginnovatiewedstrijd van ONVZ Zorgverzekeraar. Op woensdag 11 november wordt de winnaar bekendgemaakt.

Het Thuiskomertje
Nel Wagner (68) uit Oegstgeest bezoekt elke dag haar zus in een verpleeghuis in Leiden en ziet daar de problemen waar mensen met dementie tegen aanlopen. Ze bedacht het Thuiskomertje, een polsbandje waarmee deze moeilijk benaderbare groep de eigen deur kan vinden. “Alle deuren zien er hetzelfde uit. Mensen met dementie kunnen zich heel slecht oriënteren.” In het Thuiskomertje zit een chip die een muziekje laat horen op het moment dat een patiënt zijn of haar eigen deur nadert. Zo wordt het terugvinden van de eigen kamer voor deze groep patiënten weer een eenvoudige handeling.

Therapy@Home
Joost Adams (51) uit Alkmaar werkt al bijna dertig jaar als fysiotherapeut en manueel therapeut. Hij ontwikkelde Therapy@Home, een online programma voor wie herstelt na een knieoperatie. Dat scheelt niet alleen tijd en geld, het is vooral patiëntvriendelijker. “De revalidatie is erg intensief. En zeker de eerste zes weken, als een patiënt nog met krukken loopt, is het heel lastig om naar de praktijk te komen. Je kunt niet autorijden, niet fietsen en niet met het openbaar vervoer komen, dus moet je worden gebracht door vrienden of een dure taxi nemen.”

WhatsUpp
Helena Schuengel (48) wil met WhatsUpp het gat dichten dat is geslagen doordat de hulp bij huishouden sinds dit jaar onder de gemeente valt, terwijl de verpleegkundige nog landelijk is geregeld. “De hulp in de huishouding komt regelmatig bij ouderen over de vloer en ziet het precies als er problemen zijn. Maar het blijkt heel omslachtig om vervolgens contact op te nemen met de wijkverpleegkundige.” WhatsUpp is een applicatie op de mobiele telefoon waarmee een hulp in de huishouding of een familielid een mogelijk probleem snel kan doorgeven aan de wijkverpleegkundige.”

Kleurzeep
Sébert Jacobs (45) uit Rotterdam maakte zich zorgen over besmettingen die ontstaan als zorgverleners hun handen niet goed wassen. Door een kleurstof aan zeep toe te voegen die een paar minuten duidelijk zichtbaar blijft, zullen zij dit volgens hem veel minder snel vergeten. Zorgverleners wassen hun handen dagelijks wel honderd keer. “Het is heel gemakkelijk om het dan een keer te vergeten. Maar de consequenties van één keer vergeten kunnen enorm zijn.” Door de zeep een kleurtje te geven is altijd duidelijk dat een zorgverlener zojuist zijn of haar handen heeft gewassen.

Wiestaateraanmijnbed.nl
Kinderarts Robin van Schaik en studievriend Jan Martens (41) merkten dat patiënten vaak geen idee hebben welke arts zij tegenover zich hebben. Wiestaateraanmijnbed.nl, een website waar artsen zichzelf aan het publiek kunnen presenteren, moet uitkomst bieden. “Het is een soort LinkedIn, maar dan met zorgverleners”, vertelt de kinderarts. “Wat heeft de arts voor opleiding genoten en wat vindt hij of zij belangrijk bij de behandeling van een patiënt? Dat zijn elementaire zaken die meetellen als je moet beslissen door welke arts je je wilt laten behandelen.”

Bron: Hetbestezorgidee.nl

 

Terug

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante