VNG biedt zorgpetitie aan bij Tweede Kamer
02-05-2015 14:12
Gemeenten willen dat zij in het belang van hun inwoners met de nieuwe zorgstelsels Wmo 2015 en Jeugdwet de kans krijgen te realiseren wat beoogd is. Dat kan niet als zij vier maanden na de start worden gedwarsboomd met een extra korting en een dreiging tot jaarlijkse bijstelling van het budget.
Een petitie met deze strekking werd vandaag aangeboden door VNG-directieraadsvoorzitter Jantine Kriens, Mariëtte van Leeuwen, voorzitter van de VNG-commissie Gezondheid en Welzijn (en wethouder Zoetermeer) en Victor Everhardt, voorzitter van de VNG-subcommissie Jeugdhulp (en wethouder Utrecht) aan de plv. voorzitter van de vaste VWS-kamercommissie, Pia Dijkstra. Diverse woordvoerders waren hierbij aanwezig.
Problemen Wlz
Mariette van Leeuwen waarschuwt: 'de beoogde beweging van de zorgvernieuwing wordt wreed verstoord'.
Greep in de kas
Met de petitie roept de VNG de Kamerleden op deze week in de debatten over Wmo 2015 en Jeugdwet uit te spreken dat deze greep in de kas van gemeenten niet mag doorgaan omdat de cliënten er direct de dupe van worden. De plannen van het kabinet zijn om drie redenen onacceptabel:
- ze brengen cliënten, aanbieders en gemeenten in de problemen
- ze gaan in tegen bestuurlijke afspraken
- ze gaan in tegen de interbestuurlijke verhoudingen en de systematiek van het gemeentefonds en leiden tot een valse start van Wmo 2015 en Jeugd.
Contracten en zorgcontinuïteit
Gemeenten hebben het budget (op basis van realisatiecijfers uit 2013) vastgelegd in contracten met de aanbieders.Door Kamer en kabinet is, met oog op zorgcontinuïteit keer op keer aangedrongen op het op tijd tekenen van contracten. Eventueel niet geconsumeerde zorg vertaalt zich niet een op een in minder kosten: het traject van facturatie en declaratie op individuele producten en prestaties moet in 2015 nog ingeregeld worden.
Voorkom hogere kosten WLZ
Het feit dat de Wlz in 2014 is gegroeid, betekent dat er juist meer investeringen nodig zijn in de gemeentelijke zorg en begeleiding. Een effectieve Wmo en Jeugd voorkomt nóg hogere kosten in de Wlz in de toekomst.
VNG-enquête
De VNG vroeg haar leden naar de effecten van eventuele nieuwe kortingen op gemeentelijke zorgbudgetten (Jeugd en Wmo). In de korte tijd dat de enquête uitstond, ontving de VNG antwoord van 187 bestuurders, daarmee geeft de enquête een representatief beeld. Maar liefst 96% laat weten opnieuw te bezuinigen budget niet met besparingen kunnen opvangen.
Meer informatie
- Tekst van de petitie (pdf)
- Nieuwe zorgkortingen leiden tot wachtlijsten, sluitingen en minder toegang
(VNG-bericht, 24 april 2015)
Bron: VNG
Partners
Vind zorg, hulp en informatie
Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden
Veranderingen 2019
- Veranderingen wetten en regelingen
- Uitkeringsbedragen per 1 januari 2019
- Veranderingen basispakket
- Hoe zit het met de toeslagen in 2019?