Wie heeft Het Beste Zorgidee van 2015?

18-09-2015 18:34

Wie heeft Het Beste Zorgidee van 2015? Heel Nederland wordt voor de achtste keer uitgedaagd om mee te denken over hoe de zorg beter kan. Inschrij ven voor de zorginnovatiewedstrijd kan via de website van Het Beste Zorgidee. Vorig jaar won Hans van Wetten met zijn belevingskussen voor dementerende ouderen. De winnaar ontvangt een geldbedrag van 10.000 euro.

Het Beste Zorgidee is eerste zorginnovatiewedstrijd waar zowel patiënten, zorgverleners als consumenten wordt gevraagd mee te denken over hoe de zorg beter kan. Tot 18 oktober kan iedereen ideeën insturen. Vervolgens kiest de jury de vijf meest innovatieve ideeën. Het Nederlandse publiek kan daarna stemmen. De winnaar krijgt een startkapitaal van 10.000 euro om zijn of haar idee te realiseren.

“Niet alleen wetenschappers en deskundigen hebben goede ideeën om de zorg beter te maken”, stelt juryvoorzitter Niek Urbanus, oud-bestuursvoorzitter van het AMC. “Juist ook mensen die zelf regelmatig met zorg in aanraking komen. Zoals patiënten, hun familie en mensen die in de zorg werken. Vooral technische ontwikkelingen bieden oneindig veel mogelijkheden. Bijvoorbeeld apps op smartphones helpen om zelf meer invloed te hebben op je gezondheid, zodat je langer vitaal kunt blijven.”

Winnaars van de afgelopen jaren

Winnende ideeën van voorgaande jaren worden inmiddels succesvol in de praktijk toegepast.

  • Vorig jaar won Hans van Wetten, met zijn idee voor een belevingskussen voor dementerende ouderen. Het kussen maakt bij aanraking een voor de patiënt herkenbaar geluid.
  • In 2013 wonnen de scholieren Nienke Spaan en Christi Kuiper met hun idee van het Mitella-T-shirt. De afritsbare mitella biedt patiënten meer draagcomfort dan een gewone mitella.
  • De winnaar van 2012 was Philip Boerebach. Zijn idee was om niet alleen huisartsen, maar ook specialisten bedlegerige patiënten thuis te laten bezoeken. Dat is niet alleen voor de patiënt prettiger, het scheelt ook ambulanceritten.
  • In 2011 won Anja Vissers met haar idee om medicijnen te sealen en te voorzien van een thermometerchip, waardoor ongebruikte medicijnen kunnen worden hergebruikt.
  • Het idee van John Rietman uit 2010 voor zorg-tv is inmiddels gerealiseerd.
  • Het boodschappenpakket, een idee van Renate Rammeloo uit 2009, dat patiënten bij ontslag uit het ziekenhuis meekrijgen, heeft in diverse ziekenhuizen navolging gevonden.
  • De zorgcoach van Marian van der Hoeven (2008) is in Nederland inmiddels gemeengoed.

Bron: Het Beste Zorgidee

 

Terug

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante