ZegelGezond maakt kwaliteit van gezondheidswebsites duidelijk

14-06-2012 12:46

Onlangs is de publiekscampagne gestart van ZegelGezond, het kwaliteitszegel voor gezondheidswebsites. Hiermee kunnen mensen snel en makkelijk de beste gezondheidsinformatie op het internet vinden. ZegelGezond laat zien welke websites betrouwbaar en waardevol zijn en heeft een eigen zoekmachine, waarmee het publiek die informatie snel kan vinden.

 

Patiëntenfederatie NPCF ondersteunt de komst van ZegelGezond. Dankzij het zegel zijn de beste websites meteen te herkennen en met de zoekmachine kan het publiek snel en makkelijk naar de hoogst gewaardeerde informatie op zoek. Directeur Wilna Wind: 'Verkeerde informatie op het internet kan ronduit schadelijk zijn voor de gezondheid. De toegevoegde waarde van het zegel is betrouwbaarheid, objectiviteit en onafhankelijkheid.'

 

Kwaliteit gezondheidsinformatie

Er is veel mis met de informatie op internet over gezondheid en ziekte. Van de ongeveer 15.000 Nederlandstalige websites is de helft niet in orde; de informatie is verouderd, onduidelijk, incompleet en soms zelfs onjuist. Zegelgezond plaatst zegels met cijfers op deelnemende websites, zodat het publiek die meteen kan herkennen. Daarmee is de kwaliteit van website en informatie in één oogopslag duidelijk.

 

Zegel

Een zegel betekent dat de website voldoet aan ruim 60 basisspelregels, opgesteld in samenspraak met het gezondheidsveld. Deze regels toetsen met name de transparantie van de organisatie, bronnen, risico's, reclame en de bescherming van persoonlijke data. Naast het zegel zijn twee cijfers zichtbaar die aangeven hoe de informatie inhoudelijk wordt gewaardeerd. Eén cijfer wordt gegeven door vakexperts: professionals zoals artsen en verpleegkundigen. Het andere cijfer wordt gegeven door publiekexperts: ervaringsdeskundigen zoals patiënten en mantelzorgers. Iemand die op een deelnemende website komt, ziet aan het zegel of de website aan de basisspelregels voldoet en aan de cijfers hoe de informatie inhoudelijk is gewaardeerd.

 

Zoekmachine

Daarnaast lanceert ZegelGezond een centrale zoekmachine, waarmee gezocht kan worden in de deelnemende websites. De hoogst gewaardeerde websites verschijnen bovenaan in de zoekresultaten. Zo kan de bezoeker snel en makkelijk de hoogst gewaardeerde informatie op aangesloten websites vinden.

 

Bron: NPCF

 

 

Terug

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante