ZN: landelijk classificatiesysteem wijkverpleegkundige zorg wenselijk

30-04-2015 14:57

Op 21 april sprak Marianne Lensink, directeur Zorg bij Zorgverzekeraars Nederland (ZN), met wijkverpleegkundigen, directeuren en bestuurders in de thuiszorg op de ambassadeursbijeenkomst wijkverpleegkundigen van ZonMw en V&VN. 

Eén classificatiesysteem
'Gegevens en uitkomsten zijn nodig om wijkverpleegkundige zorg van goede kwaliteit te kunnen inkopen voor onze verzekerden. Dit kan ons niet snel genoeg gaan', reageerde Lensink op de behoefte van wijkverpleegkundigen aan één landelijk classificatiesysteem. Dat systeem moet informatie opleveren en leiden tot goede verpleegkundige diagnoses. Ze onderstreepte tevens het belang dat wijkverpleegkundigen laten zien wat ze doen. 'Het zou verstandig zijn als ze kunnen laten zien dat zij opnamen in een ziekenhuis of verpleeghuis kunnen voorkomen.'

Wijkverpleegkundigen pleiten voor het ontwikkelen van dergelijke richtlijnen omdat die bijdragen aan het laten zien van resultaten. Helma Zijlstra, directeur van V&VN, maakte tijdens de bijeenkomst bekend dat 300.000 euro beschikbaar komt voor het ontwikkelen van de richtlijnen. Zijlstra onderstreepte verder het belang van een wetenschappelijke onderbouwing van het vak. 

Ambassadeurstraject
Om wijkverpleegkundigen een goede gesprekspartner op zowel lokaal, regionaal als landelijk gebied te laten zijn, startten V&VN en ZonMw in 2013 een scholingstraject. Daarin ontwikkelen wijkverpleegkundigen in acht maanden tijd persoonlijke én leiderschapskwaliteiten om zodoende hun vak op inhoudelijke wijze onder de aandacht te brengen. Tijdens de bijeenkomst ontvingen vijftien wijkverpleegkundigen van de tweede groep ambassadeurs uit handen van SER-voorzitter Mariëtte Hamer een certificaat en werd het 3e ambassadeurstraject wijkverpleegkundige aangekondigd.

Bron: Hervomring langdurige zorg

 

Terug

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante