ZN publiceert handreiking voor onafhankelijke cliëntondersteuning

26-01-2015 16:19

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft een handreiking onafhankelijke cliëntondersteuning gemaakt die vanaf vandaag beschikbaar is. Onafhankelijke cliëntondersteuning voor cliënten van zorgkantoren is nieuw sinds de Wet langdurige zorg (Wlz) op 1 januari van dit jaar is ingegaan.

De nieuwe wet vraagt een andere rol van zorgkantoren en Wlz-uitvoerders en ademt de wens om de positie van de cliënt te versterken. Dit uit zich in de opdracht voor zorgkantoren om de zorginkoop te verscherpen en nog meer in te zetten op het gebied van doelmatigheid, innovatie en kwaliteit. Maar zorgkantoren worden ook gevraagd om nog meer met en namens de cliënt te handelen. Dit noemen we cliëntondersteuning.

Passende zorg organiseren
ZN vindt het een goede zaak dat cliëntondersteuning nadrukkelijker in de wet is gepositioneerd. Zorgkantoren bieden al enige tijd cliëntondersteuning. Immers, cliëntondersteuning helpt de cliënt om de juiste keuzes te maken over hoe zorg passend georganiseerd kan worden. Het is voor een cliënt niet altijd duidelijk welke aanbieders beschikbaar zijn voor de gewenste zorg en op welke zorg precies aanspraak gemaakt kan worden. Daarom verstrekt het zorgkantoor al zo veel mogelijk informatie over de mogelijkheden in de regio, de kwaliteit van zorg en wachtlijsten van aanbieders zo dat de cliënt een weloverwogen keuze kan maken en bemiddelt het zorgkantoor de cliënt naar een zo passend mogelijk zorgaanbod.

Handreiking voor derde partijen
Vanaf dit jaar contracteren zorgkantoren ook derde partijen om onafhankelijke cliëntondersteuning te bieden. Welke uitgangspunten en eisen zij stellen aan deze onafhankelijke aanbieders is beschreven in de handreiking onafhankelijke cliëntondersteuning. Ook is een uniforme raamovereenkomst opgesteld die voor het contracteren van aanbieders van onafhankelijke cliëntondersteuning kan worden gebruikt. Deze laat ruimte voor regionale afspraken.

Zorgkantoren hebben nog geen ervaring met het contracteren van onafhankelijke cliëntondersteuning. Daarom zien ze 2015 als een ingroeijaar. Opgedane kennis en ervaring wordt gebruikt om de organisatie van cliëntondersteuning te perfectioneren.  

Downloads:
Handreiking onafhankelijke cliëntondersteuning
Uniforme raamovereenkomst

 

Bron: Zorgverzekeraars Nederland

 

Terug


Gratis nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen in de wereld van zorg & hulp? Meld je aan

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante