'Zorg betalen door huis te verkopen'

30-07-2012 10:12

Oudere Nederlanders moeten een groter deel van hun eigen zorgkosten betalen, onder meer door hun huis te verkopen. Hoogleraar economie Lans Bovenberg pleit daar zaterdag voor in een interview met Trouw. Volgens Bovenberg kan de overheid de stijgende zorgkosten anders niet meer dragen.

In zijn plannen moeten jongeren daarom nu al gestimuleerd worden om een huis te kopen en af te lossen. Dat kan door ze minder pensioenpremie te laten betalen. Wie uiteindelijk met pensioen gaat, verkoopt zijn huis aan een woningbouwcorporatie en gaat huur betalen voor dezelfde woning. Het verkoopbedrag kan dan worden gebruikt voor een 'zorgpensioen' waaruit zorgkosten worden betaald.

Pensioenfondsen en hypotheken

Volgens Bovenberg is een bijkomend voordeel van het plan dat miljarden euro's uit de Nederlandse pensioenfondsen worden 'bevrijd' die de economie een impuls kunnen geven. Ook de banken varen er wel bij, omdat die zitten met grote hoeveelheden uitstaande hypotheken.

Minder geld voor levensonderhoud

De plannen betekenen wel dat mensen na hun 67e rekening moeten houden met minder geld voor hun levensonderhoud, tenzij ze blijven bijverdienen na die leeftijd, aldus Bovenberg tegenover Trouw. Voor mensen zonder eigen woning of pensioen moet er een publiek vangnet blijven, maar hoe ver dat moet gaan is volgens Bovenberg een politieke discussie. De hoogleraar vindt ook dat de overheid altijd garant moet blijven staan voor de duurste zorg, zoals opname in een instelling.

Bron: Zorgvisie

Terug

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante