ZorgkaartNederland zet alle sterftecijfers ziekenhuizen op een rij

21-03-2014 18:13

Vanaf vandaag publiceert patiëntenfederatie NPCF de sterftecijfers van ziekenhuizen op haar waarderingssite ZorgkaartNederland.nl. De website toont een overzicht van de gewogen sterftecijfers van alle Nederlandse ziekenhuizen, voorzien van uitleg. Het overzicht maakt duidelijk dat de meeste ziekenhuizen hun sterftecijfers hebben aangeleverd.

 
Maar nog niet allemaal

"Goed dat we op deze manier weer een stap hebben gezet op weg naar openheid in de zorg," zegt Wilna Wind, directeur van patiëntenfederatie NPCF. Uit het overzicht op ZorgkaartNederland blijkt ook dat nog niet alle ziekenhuizen hun sterftecijfers openbaar hebben gemaakt. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bespreekt met deze elf ziekenhuizen hoe en wanneer zij alsnog aan de verplichting kunnen voldoen. De elf ziekenhuizen krijgen tot 1 mei de tijd om de sterftecijfers alsnog openbaar te maken. Wilna Wind: "De verplichting is er niet voor niks, daar kan geen ziekenhuis bij achterblijven. Mensen hebben recht op de cijfers, en een duidelijke uitleg erbij."

 

Verplicht

Dit jaar moeten ziekenhuizen voor het eerst hun sterftecijfers publiceren en doorgeven aan de NZa. De deadline daarvoor was 1 maart 2014. De verplichting geldt zowel voor de sterftecijfers van het hele ziekenhuizen (HSMR) als de cijfers per afdeling, of iets preciezer, per patiëntgroep (SMR). "Door de sterftecijfers te verzamelen, en ze te publiceren op ZorgkaartNederland maken we de informatie voor patiënten makkelijker en duidelijk te vinden. "We laten in een overzicht zien welke ziekenhuizen de sterftecijfers hebben gepubliceerd, op welke periode de cijfers betrekking hebben en natuurlijk wat de algemene sterftecijfers (HSMR) zijn. Daarnaast kan op de pagina van het ziekenhuis zelf nog worden bekeken wat sterftecijfers bij specifieke patiëntgroepen (SMR) zijn" Dat is natuurlijk waar we naartoe willen, dat patiënten beschikken over zo specifiek mogelijke informatie. Ik ben blij dat we weer een stap in die richting hebben kunnen zetten."

 

Wat zeggen de cijfers?

Sterftecijfers zeggen niet per definitie iets over de kwaliteit van de ziekenhuizen. Soms kan het sterftecijfer hoger zijn omdat een ziekenhuis meer ernstig zieke patiënten opneemt. Een ander ziekenhuis scoort juist lager omdat het ernstig zieke patiënten sneller doorverwijst naar een hospice. "Maar het kan een teken zijn dat er iets aan de hand is", zegt Wilna Wind. "Dan is het zaak dat dit goed wordt onderzocht en eventuele problemen worden opgespoord. Zo kan de zorg er beter van worden. Door openheid te geven, kan de kwaliteit in ziekenhuizen verder omhoog. En openheid geeft vertrouwen. Er is ons veel aan gelegen om te doen wat we kunnen om aan die aspecten bij te dragen," aldus directeur Wilna Wind.

 

> Ga hier naar de publicatie van de sterftecijfers op ZorgkaartNederland.nl

> Ga hier naar de blog op ZorgkaartNederland.nl

 

Bron: NPCF

 

 

Terug

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante