Zorgpremie stijgt 120 euro in 2015

28-08-2014 10:57

De premie voor ziektekosten gaat volgend jaar met 10 euro per maand omhoog. Dat hebben bronnen gezegd die betrokken zijn bij het overleg tussen kabinet en de drie oppositiepartijen die samenwerken met het kabinet. Dit meldt NOS.

Ook het eigen risico gaat omhoog. Nu gaat het nog om een bedrag van 360 euro en dat moet volgens de Haagse bronnen in 2015 ongeveer 375 euro worden, een bescheiden stijging dus. Het Centraal Planbureau voorspelde in maart al dat het eigen risico zou stijgen tot 405 euro.

De stijging van de zorgpremie heeft te maken met allerlei veranderingen. In het verleden werd een deel van de premie betaald door de verzekerde en het andere deel door de werkgever. De laatste betaalde iets te veel en dat wordt nu recht getrokken door de premie voor alle verzekerden iets te verhogen.

Daarnaast worden vanaf 1 januari allerlei taken van het Rijk overgeheveld naar de gemeenten. Bijvoorbeeld de kosten van wijkverpleging worden dan betaald uit de zorgverzekeringspot. Het gaat daarbij om ettelijke miljarden euro's voor langdurige zorg. Die extra kosten komen nu voor rekening van alle premiebetalers.

Richtlijn voor verzekeraars

Het is niet zeker dat voor iedereen de premie volgend jaar zal stijgen. Een zorgverzekeraar mag zelf bepalen of hij de richtlijn van het kabinet toepast of niet. Aan het eind van het jaar maken de verzekeraars hun nieuwe tarieven bekend.

De sociale partners spraken begin dit jaar al de vrees uit dat er in 2015 flink meer moet worden betaald voor de zorgkosten. Zij voorzagen toen een stijging van de zorgpremie met 200 euro.

 

Bron: NOS


 

 

Terug

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante