Zorgverzekeraars verbeteren controle op declaraties

03-03-2015 18:10

Zorgverzekeraars hebben een grote stap vooruit gezet in de controle van declaraties. Dat concludeert de NZa in haar rapport Rechtmatige uitvoering Zorgverzekeringswet 2013.

In 2012 schoot nog ruim de helft van de zorgverzekeraars te kort in de materiële controle, gepast gebruik en misbruik en oneigenlijke gebruik. Naar aanleiding daarvan nam de NZa maatregelen, waaronder het opleggen van aanwijzingen.

De Nederlandse Zorgautoriteit vindt het positief dat de verbeteracties van zorgverzekeraars zo'n effect hebben gehad. Ook het bedrag aan opgespoorde verkeerde declaraties is in 2013 fors omhoog gegaan. Zag Zorgverzekeraars Nederland in 2012 nog € 214 miljoen aan besparingen door controles, in 2013 steeg dat tot € 356 miljoen.
 
Er is een belangrijke stap gezet, vindt de NZa, maar er kan nog meer verbeterd worden in de controles. Door bijvoorbeeld controles tijdiger uit te voeren en door meer gebruik te maken analyse van data om onregelmatigheden op te sporen en hier actie op te ondernemen.
Verzekeraars kunnen daarbij bijvoorbeeld voortborduren op het rapport over onregelmatigheden in de zorg. In dit onderzoek bekeek de NZa de verschillende sectoren in de zorg en gaf daarbij aan waar het mis gaat en waar het beter kan. In 2015 blijft de NZa aandacht houden voor het correct declareren van zorg, niet alleen bij verzekeraars, maar ook bij aanbieders.

Bron: NZa

 

Terug

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante