Belastingaftrek wegens specifieke zorgkosten

Mensen met een ziekte of handicap hebben vaak hoge kosten. Sommige ziektekosten kunt u van uw belasting aftrekken. Bijvoorbeeld dieetkosten, kosten voor hulpmiddelen, kosten voor medicijnen of reiskosten voor ziekenhuisbezoek. Deze kosten heten specifieke zorgkosten.


 
Regeling specifieke zorgkosten

Specifieke zorgkosten zijn ziektekosten zoals kosten voor medicijnen, maar bijvoorbeeld ook kosten voor hulpmiddelen. Op de website van de Belastingdienst staat een overzicht van de ziektekosten die aftrekbaar zijn. De regeling specifieke zorgkosten geldt behalve voor uzelf ook voor andere personen binnen uw huishouden.

 

Voorwaarden

U moet aan bepaalde voorwaarden voldoen om zorgkosten te mogen aftrekken. U mag soms ook de kosten aftrekken die u voor anderen maakt. De exacte voorwaarden kunt u lezen op de website van de Belastingdienst/aftrek zorgkosten

 

Alleen kosten boven drempelinkomen

U mag alleen het deel van de uitgaven aftrekken dat uitkomt boven een bepaalde drempel. De hoogte van deze drempel hangt af van uw drempelinkomen. Uw drempelinkomen is het totaal van uw inkomsten en aftrekposten in box 1, 2 en 3. Uw persoonsgebonden aftrek telt niet mee. De hoogte van het drempelbedrag verschilt als u een fiscale  partner heeft. Gebruik de rekenhulp specifieke zorgkosten van de Belastingdienst om te berekenen hoeveel u mag aftrekken.

 

Niet in Nederland verzekerd

Heeft u geen Nederlandse zorgverzekering, maar betaalt u wel belasting in Nederland? Ook dan kunt u specifieke zorgkosten aftrekken van de belasting. U moet dan wel aan voorwaarden voldoen. Voor meer informatie hierover neemt u contact op met de BelastingTelefoon.

 

Meer informatie over belastingaftrek
  • Op de website van de Belastingdienst vindt u informatie over de aftrek van zorgkosten
  • Op de website meerkosten.nl van de Ieder(in) leest u hoe de aftrek van specifieke zorgkosten in zijn werk gaat en hoe je belastingvoordeel kunt hebben

 

Bron: Rijksoverheid

PartnersHandicare Trapliften                  

Vind zorg, hulp en informatie


 

Een vermelding of gastartikel plaatsen op de site?
Bekijk de publicatiemogelijkheden

Atlas van Zorg & Hulp

Online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners.

Over Atlas van Zorg & Hulp
Contact

Een vermelding of artikel plaatsen op de site?
Publicatiemogelijkheden

Meer online wegwijzers
Atlas van Zorg & Vakantie
Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

© 2012 - 2019 Disclaimer

Atlas van Zorg & Hulp is onderdeel van Atlante